To jenter smiler mot hverandre på et fortau.
For veldig mange tar det mer enn ett forsøk på å finne riktig studie. Dersom du er usikker på om det du studerer nå er det riktige for deg, har vi noen tips til deg! Foto: Kristiania/Haakon Dueland

Tror du at alle vet nøyaktig hva de skal gjøre resten av livet når de begynner å studere? Tror du alle andre har en plan? Neppe!

Det er helt vanlig å bytte studieløp et par ganger før du finner det som passer deg best. Husk at det aldri er negativt med kunnskap innen flere fagområder, og ofte kan du bruke erfaringene til mye likevel.

Har du begynt på et studium som ikke var som du trodde? Slapp av, stress ned – og les disse tipsene om hva du kan gjøre.

Du kan ta et årsstudium

Årsstudium er perfekt for deg som er på et sted i livet der du ikke helt vet hva du vil. Kanskje du er nysgjerrig på et fagfelt, eller ikke vil forplikte deg til en ny bachelorgrad med det aller første? Da er årsstudium en god start. Og husk at alle Kristianias studier er støttet av Lånekassen!

Kristianias årsstudium kan også bygges ut videre til en hel bachelorgrad. Her er noen eksempler:

Du kan bytte studium

Dersom du allerede er student hos Kristiania, er det stor sannsynlighet for at du kan bytte studie. Flere av studiene har nemlig felles første år, og noen eksempler er:

Du kan bruke studiet som en del av en ny grad

Mange universiteter og høyskoler lar deg bruke emner fra andre institusjoner i deres utdanninger. Hvis du for eksempel har studiepoeng i sammfunnsvitenskapelige emner, kan du bruke dette i flere studier ved Kristiania. For å finne ut om dette er en mulighet, ta kontakt med opptakskontoret.

De fleste studiene hos Kristiania har rullerende opptak. Det vil si at du kan begynne omtrent når som helst, så lenge det er plass. Det er noen studieløp som ikke tilbyr rullerende opptak fordi de krever en opptaksprøve, men disse er få. Opptaksprøver gjelder studier innenfor design og kreativitet, film og medier og musikk og scenekunst. En fullstendig oversikt over studier med opptaksprøver kan du se her kan du se hvilke dette gjelder.

Her ser du noen av Kristianias studier som har rullerende opptak:

Du kan studere på nett

Ønsker du å prøve deg ut med noe helt annet enn du startet med i utgangspunktet, eller vil ha noe å gjøre mens du venter på starten av neste opptaksperiode, kan nettstudier være et godt alternativ for deg.

En kan starte med nettstudier så og si når som helst, og det finnes mange forskjellige! Tar du et nettstudium hos Kristiania er det også muligheter for å bruke dette i en større grad senere om en ønsker.

Med andre ord, er mulighetene mange dersom du har begynt på feil utdanning! Hos Kristiania er det flere veier du kan gå dersom du tviler på valg av studiet, og om du fortsatt sitter med mange spørsmål kan det være nyttig å ta kontakt med en studieveileder. De kan kanskje hjelpe deg med å lettere finne ut hva du egentlig ønsker å studere.