Opptaksinformasjon
På denne siden finner du praktisk informasjon om opptaksprosessen. På "Min Side for søkere" laster du opp dokumentasjon, ser status på søknaden din og aksepterer studietilbudet.
Praktisk informasjon
Søknadsfrist
På Kristiania er søknadsfristen 15. april, men vi har også rullerende opptak. Det vil si at du har mulighet til å søke hos oss etter 15. april og helt frem til 1. september, så lenge det fortsatt er ledige plasser på det studiet du ønsker å søke deg inn på. Søknadsfristen kan variere fra studie til studie. Sjekk derfor studiets programside for oppdatert og nøyaktig søknadsfrist.
Opptaksprøve
Innleveringsfristen for opptaksprøver og egenvurderingsskjema kan variere fra studie til studie. Sjekk derfor studiets programside og opptaksprøve for oppdaterte frister.
Dokumentasjonsfrister
For at vi skal kunne godkjenne søknaden din, må du sende oss dokumentasjon på at du har riktig kompetanse, for eksempel vitnemål fra videregående skole. Dette er de ulike fristene:
- Bachelorstudier: 1. juli
- Fagskolestudier: 15. januar for oppstart vår. 1. juli for oppstart høst
- Masterstudier: 15. desember for oppstart vår og 15. juli for oppstart høst
- Videreutdanninger: 15. juli for oppstart høst
Faglig godkjenning
Aktive studenter kan søke om faglig godkjenning for enkeltemner. For høstsemester kan du søke mellom 15. august – 15. september, og mellom 1. januar – 15. februar for vårsemesteret.
«Min side for søkere» er Kristianias søkeportal. Her kan du se status på søknaden din og akseptere tilbud om studieplass.
Du kan også:
- Omprioritere studievalg i søknaden din
- Stå på ventelisteplass om studiet du har søkt på er fullt
- Laste opp vitnemål, arbeidsattester, opptaksprøver og annen nødvendig dokumentasjon. Sensitiv dokumentasjon må ikke lastes opp digitalt.
- Si opp studieplassen, eller benytte angreretten din
Dersom det er flere søkere enn studieplasser rangeres søkere på bakgrunn av konkurransepoeng. Det er karakterpoengene dine fra videregående du i utgangspunktet konkurrerer med.
I tillegg til karakterpoengene kan følgende gi deg konkurransepoeng:
- Fag som gir realfag- eller språkpoeng
- Alderspoeng fra du fyller 20 år. Du får 2 poeng per år. Totalt kan du få 8 alderspoeng.
Du kan også få poeng for:
- Fullført folkehøyskole gir 2 tilleggspoeng
- Fullført militærtjeneste i Norden gir 2 tilleggspoeng
- Fullført siviltjeneste gir 2 tilleggspoeng
- Bestått 30 fagskole-/studiepoeng gir 1 tilleggspoeng
- Bestått 60 fagskole-/studiepoeng gir 2 tilleggspoeng
Alle våre studier er offentlig godkjent av NOKUT og gir deg rett til å søke lån og stipend fra Lånekassen (inkl. skolepenger). Du kan dermed søke støtte til å betale deler av semesteravgiften, i tillegg til vanlig studiestipend.
Du må selv kontakte Lånekassen direkte for å få vite hvor mye du kan få i lån og vi anbefaler deg å søke så fort som mulig. Vær oppmerksom på at vi ikke tar forbehold om at du får støtte fra Lånekassen.
Vi anbefaler at du tar en titt på Støttekalkulatoren til Lånekassen. Denne vil kunne gi deg en pekepinn på hva du potensielt kan få i stipend og lån.
Om du ikke skulle få støtte, eller om det er lang saksbehandlingstid hos Lånekassen, er du fortsatt pliktig til å betale semesteravgiften i henhold til studiekontrakten.
Basert på tidligere høyere utdanning og/eller erfaring kan du søke om opptak til 2. eller 3. studieår, eller enkeltsemestre. Du må selv sette deg inn i studieplan og studiemodell til studieprogrammet de søker faglig godkjenning for opptak til.
For å få faglig godkjenning må du kunne dokumentere tilsvarende kompetanse som alle emner i utdanningsplanen. Generell utdanning innen samme fagfelt godkjennes ikke automatisk.
Faglig godkjenning for enkeltemner kan du kun søke om dersom du er student ved Kristiania.
Informasjon om studiets pris finner du på studiets programside.
Opptak
Noen av studiene våre krever at søkere leverer en opptaksprøve. Besøk studiets programside for å se om du må levere opptaksprøve.
Hva er hensikten med opptaksprøven?
Hensikten med å ha opptaksprøver er at folk skal finne ut av hva de begir seg ut på. Opptaksprøvene er laget for å finne ut om søkeren har motivasjon og interesse, samt et grunnlag og potensial i faget.
Hvordan jobber du med opptaksprøven?
Opptaksprøvene er lagt opp slik at du skal få prøve deg på ulike oppgaver du kanskje vil møte på i løpet av din bachelorutdanning. Slik kan du finne ut om du liker denne typen oppgaver og om du synes arbeidet er spennende er det mest sannsynlig et passende studium for deg.
Oppgaven kan løses på mange måter og det finnes ingen fasit. Det er ikke ment at du skal kunne dette fra før av, for det er jo dette du skal lære på høyskolen. Noen av oppgavene er også valgfrie og da kan du jo velge hvilken av oppgavene du synes er mest interessant. Opptaksprøvene er ment til å vise om du har potensial og om det er den riktige studieretningen for deg.
Det er lurt å ta seg god tid. Sjekk derfor innleveringsfristen og start tidlig. Når vi skal vurdere oppgaven vil vi gjerne vite at du er motivert og har lyst til å gå på studiet.
Hvilke filformater skal benyttes ved levering av opptaksprøven?
Når du skal levere opptaksprøvefiler kan du benytte følgende formater avhengig av hvilke oppgaver du har valgt og hva du skal levere:
- Tekst / tekst og bilder i samme dokument levers i en PDF-fil
- Bilder leveres som JPG-filer eller JPEG-filer
- Lydopptak leveres som MP3-filer
- Film leveres som MP4-filer eller MOV-filer
Opptaksprøve som prøvespill eller audition- Flere av våre studier har opptak via prøvespill eller audition.
- Dette er ulikt for de ulike utøvende kunstfagene. Se beskrivelsen under hvert studieprogram.
- Enkelte studier ha en kombinasjon av innsending av materiell og prøvespill/audition med krav til oppmøte. Du finner mer informasjon på de enkelte studiesidene.
For å kunne vurdere opptak til masterstudier må du laste opp bilde eller kopi av det originale papirformatet av bachelorgrad-vitnemålet ditt med stempel og signatur, inkludert alle emner, karakterer og diploma supplement.
Dersom du har innpasset emner fra andre institusjoner må du laste opp separat karakterutskrift for disse emnene. Vi godkjenner ikke at det kun står innpasset på vitnemålet ditt.
Du må kunne dokumentere at du har bestått studiepoeng innen visse fagområder samt oppnådd karakterkravet. Du kan se mer detaljerte opptakskrav på hvert studium sin informasjonsside.
Dersom du ikke har mottatt papirvitnemålet ditt kan vi godkjenne elektronisk vitnemål fra Vitnemålportalen om det oppfyller kravene:
- Må fremkomme at du har oppnådd en bachelorgrad på 180 studiepoeng.
- Dokumentet må være elektronisk signert, i så fall vil det ha et gult emblem
Vi godkjenner ikke link til resultatene dine, du må laste opp det elektroniske vitnemålet ditt på «Min side for søkere».Spesielle omstendigheter
Hvis du er elev på videregående skole, og på grunn av spesielle omstendigheter ikke får tatt eksamen i vårsemesteret, kan du søke om betinget opptak påfølgende høstsemester dersom eksamen kan gjennomføres i løpet av høsten.
Du kan få betinget opptak hvis du tar ny eksamen i faget i løpet av høstsemesteret. Spesielle omstendigheter kan være sykdom, ulykke eller andre tilfeller der det vil være en belastning å gå opp til eksamen.
Hvem kan søke betinget opptak?
- Du har standpunktkarakteren 2 eller bedre i faget, og du ikke har vært oppe til eksamen i faget tidligere, verken som elev eller privatist.
- Du dekker eventuelle karakterkrav, som er en del av spesielle opptakskrav, med standpunktkarakteren din.
- Du har fått gyldig frafall til eksamen av skolen.
- Du er elev på videregående skole. Ordningen gjelder ikke privatister.
- Faget eller fagene som du ikke fikk tatt eksamen i, har utsatt eksamen i høstsemesteret
Du må oppfylle alle betingelsene. For å søke betinget opptak må du laste opp kompetansebevis som viser alle fag fra videregående skole. Det må stå på kompetansebeviset ditt at du har godkjent fravær. Etter at eksamen er bestått må du laste opp komplett vitnemål innen fristen du får beskjed om.Ved sen fag- eller svenneprøve
Du kan søke betinget opptak hvis du tar fag- eller svenneprøve etter søknadsfristen.
Hvis du har sen oppmelding til fag- eller svenneprøve, må du laste opp en kopi av lærekontrakten din i søknaden. Hvis du allerede er oppmeldt til fag- eller svenneprøve, kan du laste opp en bekreftelse fra fagopplæringen på oppmeldingen.
Hvis du får betinget opptak, men ikke består fag- eller svenneprøve innen det første semesteret etter opptak, mister du studieplassen. Etter at du har fag- og svenneprøve må du fortsatt dekke opptakskravet til studiet du fikk tilbud på og du må laste opp vitnemål, fag- eller svennebrevet innen fristen du får beskjed om.
Hvis du tar eksamen i studiet du har fått opptak til, blir ikke denne regnet som bestått før vilkårene for opptak er oppfylt.
Særskilt vurdering vil si at det kan tas hensyn til at karakterpoengsummen din er lavere enn det en sannsynligvis hadde vært, hvis forhold som for eksempel sykdom, ikke hadde oppstått. For å søke om særskilt vurdering må du ha generell studiekompetanse og dekke eventuelle spesielle opptakskrav.
Hvis du får godkjent særskilt vurdering, blir søknaden din vurdert av fagavdelingen opp mot studiet du har søkt på. Får du ikke godkjent særskilt vurdering, konkurrerer du i opptaket med poengsummen du har.
Ved søknad om særskilt vurdering må du i tillegg til vitnemål og attester sende inn:
- Et skriv hvor du forteller hvorfor du søker særskilt vurdering
- Attest fra en sakkyndig om forholdene som påvirket karakterene dine. For eksempel en utredning fra PPT eller legen din
- Dokumentasjon fra skolen som bekrefter tilretteleggingen du har fått
Nordiske land
Har du fullført og bestått 3-årig videregående skole i ett av de nordiske landene på et program som gir generell adgang til høyere utdanning i hjemlandet, har du også generell studiekompetanse i Norge. Noen land har spesifiserte krav til karakterer. Disse finner du på samordna opptak sine sider.
Resten av verden
Du må ha bestått videregående utdanning fra hjemlandet. For noen land er det også krav om ett eller to års høyere utdanning i hjemlandet. I tillegg må søkere fra land utenfor Norden bestå krav til norsk og engelsk.
Hva slags dokumentasjon som kreves finner du spesifisert på Samordna opptak sine sider om utdanning fra utlandet og i GSU-listen.
Du kan i noen tilfeller få opptak til fagskole dersom du har yrkeskompetanse.
Dette krever at du dokumenterer fullført og bestått fagbrev/svennebrev eller har vitnemål som gir yrkeskompetanse:
- Vi har dessverre ikke mulighet til å hente ut dokumentasjonen din fra Nasjonal Vitnemålsdatabase. Du er derfor selv ansvarlig for å laste opp nødvendig dokumentasjon manuelt på «Min side for søkere».
- Du må laste opp bilde eller en kopi av det originale papirformatet av vitnemålet, fagbrevet eller kompetansebeviset. Vi godkjenner ikke skjermbilde fra VIGO eller privatistweb.
Merk at noen studieprogram kan kreve relevant utdanning, dette står på hver enkelt studieside.Dersom du ikke har oppnådd yrkeskompetanse eller generell studiekompetanse kan du kvalifisere til opptak på bakgrunn av realkompetanse.
- Du må fylle minimum 23 år i løpet av opptaksåret
- Dokumentere arbeidserfaring, utdanning og/eller praksis tilsvarende fullført videregående utdanning, som beskrevet nedenfor. Noen studier krever relevant arbeidserfaring, utdanning og/eller praksis, dette står på studiesiden til hvert enkelt studium.
- Dokumentere tilstrekkelige ferdigheter i norsk (eller annet nordisk språk), se detaljert informasjon nedenfor
Dokumentasjon
Du skal ikke laste opp sensitiv informasjon i søknaden. All dokumentasjon som inneholder sensitive opplysninger, må sendes til saksbehandler som papirkopier i posten.
Hva som er sensitiv informasjon, er definert i Lov om behandling av personopplysninger (personopplysningsloven) § 2 nr 8. Dette er dokumentasjon som inneholder opplysninger om:
- Helseforhold
- Seksuelle forhold
- Rasemessig eller etnisk bakgrunn, eller politisk, filosofisk eller religiøs oppfatning
- Hvorvidt en person har vært mistenkt, siktet, tiltalt eller dømt for en straffbar handling
- Medlemskap i fagforeninger
Ikke-sensitiv dokumentasjon kan lastes opp i Min side for søkere.Vi kan hente ut vitnemålet ditt elektronisk fra Nasjonal vitnemålsdatabase (NVB) dersom du har fullført og bestått norsk videregående skole og oppnådd generell studiekompetanse i år 2000 eller senere. Skolen din må også sørge for at vitnemålet ditt er tilgjengelig i NVB.
Du er selv ansvarlig for at vitnemålet ditt er tilgjengelig i NVB. Om du krysser av for at vi kan hente ut ditt elektroniske vitnemål, vil status på dokumentasjon endre seg på «Min side for søkere» innen 24 timer.
Hvis du ikke ser at opptaket er godkjent må du laste opp dokumentasjonen manuelt eller ta kontakt med opptaksavdelingen.
I noen tilfeller må du laste opp vitnemålet ditt manuelt:
- Dersom studiet du har søkt har fagkrav som (for eksempel matematikk S1+S2 eller R1) må du laste opp vitnemålet eller kompetansebeviset ditt manuelt
- Dersom du skal dokumentere studiekompetansefagene i forbindelse med 23/5-regelen må du laste opp kompetansebeviset manuelt.
- Dersom du har tatt yrkesfaglig videregående utdanning må du laste opp vitnemålet manuelt.
I så fall må du være oppmerksom på følgende:- Vi godkjenner ikke skjermbilde av elektroniske vitnemål. Du må ta et bilde eller en kopi av det originale papirformatet av vitnemålet ditt. (Ta kontakt med den gamle skolen din om du ikke har dette tilgjengelig).
- Dokumentet må fremkomme i sin helhet, alle kantene på dokumentet må være synlig og filen må ha høy oppløsning slik at det er leselig.
Søkere til helsefag må fremlegge politiattest i henhold til universitets- og høyskoleloven § 4-9, fagskoleloven § 27 og politiregisterloven § 39:
I studier der studenter kan komme i kontakt med mindreårige som del av klinisk undervisning eller praksisstudier, kan det kreves å fremlegge politiattest som nevnt i politiregisterloven § 39 første ledd, ved opptak til eller underveis i studiet.
Det er ikke mulig å søke om politiattest uten nødvendige vedlegg. Dette sendes ut i en egen e-post til søkere som har signert studiekontrakt.
For søkere med utdanning fra utlandet gjelder egne tilleggskrav.
Generell studiekompetanse
Det er flere veier til generell studiekompetanse. Den vanligste er at du har fullført og bestått 3-årig videregående opplæring som gir generell studiekompetanse.
En annen vei til generell studiekompetanse er gjennom 23/5-regelen.
Du fyller 23 år i opptaksåret og kan dokumentere at du har bestått de seks studiekompetansefagene, i tillegg til 5 års fulltids arbeidserfaring, utdanning og/eller praksis.
Studiekompetansefagene som må være fullført og bestått:
- Norsk (393 årstimer/14 uketimer)
- Engelsk (140 årstimer/5 uketimer)*
- Samfunnslære (84 årstimer/2 uketimer)
- Historie/nyere historie (140 årstimer/4 uketimer)
- Matematikk (224 årstimer/5 uketimer)
- Naturfag (140 årstimer/5 uketimer)
*Dersom du har tatt engelsk som privatist, må du også bestå engelsk muntlig.Du må selv laste opp dokumentasjon i "Min side for søkere"
Vi har dessverre ikke mulighet til å hente ut dokumentasjonen din fra Nasjonal vitnemålsdatabase. Du er derfor selv ansvarlig for å laste opp bilde eller kopi av det originale papirformatet av vitnemålet eller kompetansebeviset på «Min side for søkere».
Arbeidsattester må inneholde start- og sluttdato, stillingsprosent/timeantall samt signatur og logo eller stempel fra arbeidsgiver for å være godkjent dokumentasjon. Vi godkjenner ikke arbeidskontrakter.
Du kan oppnå generell studiekompetanse dersom du har yrkeskompetanse med påbygg.
Dette krever at du dokumenterer fullført og bestått fagbrev/svennebrev eller har vitnemål som gir yrkeskompetanse og har i tillegg bestått studiekompetansefagene.
Studiekompetansefagene som må være fullført og bestått:
- Norsk (393 årstimer/14 uketimer)
- Engelsk (140 årstimer/5 uketimer)*
- Samfunnslære (84 årstimer/2 uketimer)
- Historie/nyere historie (140 årstimer/4 uketimer)
- Matematikk (224 årstimer/5 uketimer)
- Naturfag (140 årstimer/5 uketimer)
*Dersom du har tatt engelsk som privatist må du også bestå engelsk muntlig.Du må selv laste opp dokumentasjon i "Min side for søkere"
Vi har dessverre ikke mulighet til å hente ut dokumentasjonen din fra Nasjonal Vitnemålsdatabase. Du er derfor selv ansvarlig for å laste opp nødvendig dokumentasjon manuelt på «Min side for søkere».
Du må laste opp bilde eller en kopi av det originale papirformatet av vitnemålet og/ eller kompetansebeviset. Vi godkjenner ikke skjermbilde fra VIGO eller privatistweb.
Du kan også oppnå generell studiekompetanse dersom du har fullført en godkjent fagskoleutdanning, eller fullført et universitets- eller høyskolestudium, eller fullført en godkjent utenlandsk utdanning:
Nordiske land
Har du fullført og bestått 3-årig videregående skole i ett av de nordiske landene på et program som gir generell adgang til høyere utdanning i hjemlandet, har du også generell studiekompetanse i Norge. Noen land har spesifiserte krav til karakterer. Disse finner du på samordna opptak sine sider.
Resten av verden
Du må ha bestått videregående utdanning fra hjemlandet. For noen land er det også krav om ett eller to års høyere utdanning i hjemlandet. I tillegg må søkere fra land utenfor Norden bestå krav til norsk og engelsk.
Hva slags dokumentasjon som kreves finner du spesifisert på Samordna opptak sine sider om utdanning fra utlandet og i GSU-listen.
Du kan få innvilget dispensasjon fra generell studiekompetanse dersom du har en varig sykdom, funksjonshemming eller lignende som gjør at du ikke er i stand til å dekke enkelte av kravene til generell studiekompetanse.
Et eksempel på grunnlag for å søke dispensasjon er at du har bestått alle fag på videregående skole, bortsett fra matematikk, på grunn av dokumentert dyskalkuli.
For å få innvilget dispensasjon må du oppfylle følgende vilkår:
- Du har ikke generell studiekompetanse
- Du har dokumentasjon fra sakkyndig på at du ikke klarer å oppnå generell studiekompetanse. (Eks. fra PPT, lege eller annen sakkyndig.)
Realkompetanse
Hvis du ikke har oppnådd yrkeskompetanse eller generell studiekompetanse kan du likevel kvalifisere til opptak på bakgrunn av realkompetanse.
Hva er realkompetanse?
- Du må fylle minimum 25 år i løpet av opptaksåret
- Dokumentere tilsvarende 5 års fulltids arbeidserfaring, utdanning og/eller praksis som beskrevet nedenfor. Noen studier krever relevant arbeidserfaring, utdanning og/eller praksis, dette står på studiesiden til hvert enkelt studium.
- Dokumentere tilstrekkelige ferdigheter i norsk (eller annet nordisk språk) og engelsk til å kunne gjennomføre studiet, se detaljert informasjon nedenfor
Dersom du ikke har oppnådd yrkeskompetanse eller generell studiekompetanse kan du kvalifisere til opptak på bakgrunn av realkompetanse.
- Du må fylle minimum 23 år i løpet av opptaksåret
- Dokumentere arbeidserfaring, utdanning og/eller praksis tilsvarende fullført videregående utdanning, som beskrevet nedenfor. Noen studier krever relevant arbeidserfaring, utdanning og/eller praksis, dette står på studiesiden til hvert enkelt studium.
- Dokumentere tilstrekkelige ferdigheter i norsk (eller annet nordisk språk), se detaljert informasjon nedenfor
Utdanning
Utdanning kan være beståtte år på videregående skole, folkehøyskole, fagskole og høyere utdanning. Du må selv laste opp dokumentasjon på utdanningen, vi godkjenner ikke printscreen/ skjermbilder fra Privatistweb, Vigo eller andre nettsider.
Videregående opplæring
Vi har dessverre ikke mulighet til å hente ut dokumentasjonen din fra Nasjonal Vitnemålsdatabase. Du er derfor selv ansvarlig for å laste opp nødvendig dokumentasjon manuelt på «Min side for søkere».
Du må laste opp bilde eller en kopi av det originale papirformatet av vitnemålet eller kompetansebeviset. Vi godkjenner ikke skjermbilde fra VIGO eller privatistweb. Vi godkjenner heller ikke utskrift fra eksamensprotokollen som formell dokumentasjon.
Læretid
Læretid i bedrift dokumenterer du med attest fra arbeidsgiver. Fagbrev- eller svennebrev er ikke tilstrekkelig dokumentasjon.
Høyere utdanning
Høyere utdanning dokumenterer du med en signert og stemplet karakterutskrift eller en kopi av vitnemålet ditt.
Dersom du ikke har mottatt papirvitnemålet ditt kan vi godkjenne elektronisk vitnemål eller karakterutskrift fra Vitnemålsdatabase om dokumentet er elektronisk signert og har gult emblem.
Vi godkjenner ikke link til resultatene dine, du må laste opp det elektroniske vitnemålet ditt på «Min side for søkere».
Arbeidserfaring
Lønnet eller frivillig arbeid
Lønnet eller frivillig arbeid dokumenterer du med arbeidsattest som må inneholde start og sluttdato, stillingsprosent, signatur og logo eller stempel fra arbeidsgiver.
Arbeidsforholdet må vare i mer enn 3 måneder for at vi skal kunne ta attesten med i beregningen. Noen studier krever relevant arbeidserfaring, utdanning og/eller praksis.
Dersom du har vært selvstendig næringsdrivende må dette dokumenteres med firmaattest fra Brønnøysundregisteret og ligningsattest fra Skatteetaten.
AA-registeret
I NAV sitt AA-register kan du også hente ut informasjon om dine arbeidsforhold for å dokumentere arbeidserfaring.
Dersom du har vært selvstendig næringsdrivende må dette dokumenteres med firmaattest fra Brønnøysundregisteret og ligningsattest fra Skatteetaten.
Læretid
Læretid i bedrift dokumenterer du med attest fra arbeidsgiver. Fagbrev- eller svennebrev er ikke tilstrekkelig dokumentasjon.
Omsorgsarbeid
Omsorgsarbeid for egne barn kan godkjennes som en del av realkompetansevurderingen. Dette må dokumenteres med:
- Bostedsattest fra Skatteetaten for søkeren og barnet/barna som viser at de har bodd på samme adresse, eller
- Attest fra lege eller liknende som viser omsorgsarbeid for nært familiemedlem.
På bostedsattesten tas det utgangspunkt i når dere flyttet til adressen og når bostedsattesten er datert fra Skatteetaten. Dersom dere har flyttet i løpet av de siste årene må det også ettersendes en bostedshistorikk for deg og barnet.
Norsk- og engelskkunnskaper
Norskkunnskaper dokumenteres med:
- Bestått norsk fra videregående skole (114 årstimer / 4 uketimer)
- Bestått Bergenstesten, både skriftlig og muntlig
- Eksamen fra trinn 3 i norsk for utenlandske studenter ved universitet
- Fullført og bestått studium i høyere utdanning på minst 60 studiepoeng i norsk språk og samfunnskunnskap for utenlandske studenter
- Norskprøven for voksne innvandrere fra Kompetanse Norge/ Vox med resultat B2 på alle fire delprøver
Dersom du ikke har formell dokumentasjon på dine norskkunnskaper, kan du fylle ut denne egenerklæringen. Det gjelder kun for opptak basert på realkompetanse.
Engelskkunnskaper dokumenteres med:
- Engelsk i norsk videregående skole
- TOEFL test med minst 500 poeng (papirbasert) eller 60 poeng (nettbasert)
- IELTS med score 5 eller bedre
- Cambridge ESOL Examinations
- Pearsons PTE Academic
- European language certificate
- Fullført og bestått høyere utdanning i engelskspråklig land eller tatt grad der engelsk utgjør hoveddelen av studiet
Dersom du ikke har formell dokumentasjon på dine engelskkunnskaper, kan du fylle ut denne egenerklæringen. Det gjelder kun for opptak basert på realkompetanse.
ofte stilte spørsmål
I ordinær kvote kan du få inntil 2 poeng for enten folkehøgskole, førstegangstjeneste, siviltjeneste eller høyere utdanning. Du kan bare få tilleggspoeng for en av delene, så du kan ikke få mer enn 2 tilleggspoeng. For å få uttelling for tilleggspoeng må relevant dokumentasjon lastes opp i Min side for søkere.
Du får automatisk alderspoeng ut i fra hvilket år du er født. Fra og med det året du fyller 20 år får du 2 alderspoeng for hvert år, men du kan ikke få mer enn 8 alderspoeng.
Kravet om generell studiekompetanse kan dekkes med fullført og bestått videregående utdanning fra et annet land. I de fleste tilfeller er det imidlertid nødvendig å bestå tilleggskrav.
Nordiske land
Har du fullført og bestått 3-årig videregående skole i ett av de nordiske landene på et program som gir generell adgang til høyere utdanning i hjemlandet, har du også generell studiekompetanse i Norge. Noen land har spesifiserte krav til karakterer. Disse finner du på siden til Samordna opptak.
Resten av verden
Du må ha bestått videregående utdanning fra hjemlandet. For noen land er det også krav om ett eller to års høyere utdanning i hjemlandet. I tillegg må søkere fra land utenfor Norden bestå krav til norsk og engelsk.
Hva slags dokumentasjon som kreves finner du spesifisert på Samordna opptak sine sider om utdanning fra utlandet og i GSU-listen.
Særskilt vurdering vil si at det kan tas hensyn til at karakterpoengsummen din er lavere enn det en sannsynligvis hadde vært, hvis forhold som for eksempel sykdom, ikke hadde oppstått.
For å søke om særskilt vurdering må du ha generell studiekompetanse og dekke eventuelle spesielle opptakskrav.
Hvis du får godkjent særskilt vurdering, blir søknaden din vurdert av fagavdelingen opp mot studiet du har søkt på. Får du ikke godkjent særskilt vurdering, konkurrerer du i opptaket med poengsummen du har.
Ved søknad om særskilt vurdering må du i tillegg til vitnemål og attester sende inn:
- Et skriv hvor du forteller hvorfor du søker særskilt vurdering.
- Attest fra en sakkyndig om forholdene som påvirket karakterene dine. For eksempel en utredning fra PPT eller legen din.
- Dokumentasjon fra skolen som bekrefter tilretteleggingen du har fått.
Sensitiv dokumentasjon
Du skal ikke laste opp sensitiv informasjon i søknaden. All dokumentasjon som inneholder sensitive opplysninger, må du sende til saksbehandler som papirkopier i posten. Adresse finner du i søknaden din.
Hva som er sensitiv informasjon er definert i Lov om behandling av personopplysninger (personopplysningsloven) § 2 nr 8.
Dette er dokumentasjon som inneholder opplysninger om:- Helseforhold
- Seksuelle forhold
- Rasemessig eller etnisk bakgrunn, eller politisk, filosofisk eller religiøs oppfatning.
- Hvorvidt en person har vært mistenkt, siktet, tiltalt eller dømt for en straffbar handling.
- Medlemskap i fagforeninger.
Flere av utdanningene på høyskolen Kristiania har rullerende opptak. Studieplassene tildeles i den rekkefølge søknadene blir behandlet og søkeren blir vurdert som kvalifisert.
Ja, det kan du!
Min side for søkere er Kristianias søkeportal.
Her kan du:
- Omprioritere søknadsvalgene dine
- Akseptere tilbudet om studieplass
- Takke ja til ventelisteplass om studiet du har søkt på er fullt
- Kontakte opptaksavdelingen
- Laste opp dokumentasjon som vitnemål, opptaksprøver og politiattest til de studiene som krever dette
- Se status på vår behandling av søknaden din
- Benytte angrefristen om du velger å trekke søknaden din