Rektor ved Kristiania, Trine J. Meza (i midten), holdt tale for nye Kristiania-studenter under velkomstseremonien på Youngstorget mandag 14. august. Her sammen med ordfører i Oslo, Marianne Borgen (t.h.) og rektor ved Fagskolen Kristiania, Annelise Kiønig.

Vi er mange som har vært der dere er i dag. Jeg var også nervøs. Jeg var spent.

Jeg hadde mange forventinger, og ikke minst var jeg veldig motivert!

Det håper jeg også dere er!

Jeg husker fremdeles de første dagene som førsteårsstudent. Campus fremstod som en labyrint, med et hav av fremmede ansikter og lange korridorer.

Dere må huske at dette var før smarttelefonene, og jeg forsøkte så godt jeg kunne å manøvrere meg rundt med et papirkart i hånden.

Jeg hadde tusen tanker i hodet under de første forelesningene mine:

Ville jeg klare å følge med på det som ble sagt, ville jeg faktisk forstå alt som ble meg fortalt? Som ny student følte jeg meg litt som Alice in Wonderland, jenta som faller ned i et hull, og finner seg selv i en forvirrende og surrealistisk verden.

Men oppe i alt dette, kjente jeg også på en enorm følelse av frihet. Rammene fra videregående skole bandt meg ikke lenger; jeg fikk velge fag som interesserte meg. Jeg fikk utforske, jeg fikk møte nye spennende mennesker. Mennesker med en annen bakgrunn, folk fra andre miljøer enn jeg var vant med. Og med det: Nye og spennende tanker og ideer om verden og samfunnet rundt meg. Et sosialt og faglig felleskap som jeg aldri ville vært foruten, og som er noe av det viktigste med studietiden dere nå begir dere ut på.

Sammen med avgangsseremoniene på våren, er det å ønske nye studenter velkommen, noe av det viktigste jeg gjør i jobben min. 

Hvorfor mener jeg det?

Fordi det er DERE som gir høyskolen vår liv! Dere bringer med dere kunnskap, ulike perspektiver og unike evner. Dere fyller Kristiania med energi, nysgjerrighet – og ikke minst ønske om å utfordre det velkjente.

Dere er vår viktigste verdi. Uten dere finnes ikke Kristiania. Her hos oss står dere, studentene, alltid i sentrum – og det har dere gjort siden Kristiania startet som brevskole for snart 110 år siden.

Hva? Brevskole? tenker dere kanskje nå?

Kort fortalt: På en brevskole skjedde undervisningen og kommunikasjonen mellom lærere og studenter gjennom brev som ble sendt i posten, altså før internettet kom. Studentene sendte inn oppgaver, eksamener og spørsmål via posten, og fikk tilbakemelding fra lærerne på samme måte. Nå er dette blitt nettstudier.

Siden Kristiania så dagens lys har vi hatt over 3 millioner studenter hos oss. Og siden starten i 1914 har vi vært opptatt av mangfold og likestilling, og vi har studenter fra alle verdenshjørner.

Hos oss studerer hen, hun og ham.

Hos oss har vi de analytiske hjernene som elsker å løse komplekse oppgaver, de kreative som leter etter nye måter å skape på, og de som alltid stiller spørsmål og utfordrer det velkjente. Og det er vi veldig takknemlige for.

Det store mangfoldet blant dere studenter er en styrke for oss alle. Mangfold utvider horisonten vår, og det fører til at vi oppdager at ting ikke alltid er slik vi trodde. Mangfold er med på å utvikle forståelsen vi har for andre, og det bidrar til å åpne holdninger. Det beriker kulturen, det fremmer kreativitet, det øker toleransen og det gjør oss i stand til å løse store utfordringer sammen. Mangfold styrker demokratiet vårt, og høyskolen vår.

Men vi lever dessverre i en tid hvor demokratiet blir utfordret på flere fronter:

  • Diskriminering, brudd på ytringsfriheten, forfølgelse på grunn av kjønn, seksuell orientering, etnisitet eller religion.
  • Økningen av autoritære regimer.
  • Politisk polarisering og splittelse, som forverrer samarbeid og dialog.
  • Spredning av propaganda og falske nyheter, som undergraver tilliten til kvalitetssikret informasjon og kunnskap - inkludert forskning.

 Som studenter ved en akademisk institusjon står dere i en særposisjon fordi dere læres opp til kritisk tekning. Sammen med det dere lærer gjennom pensum og praksis, er evnen til kritisk tenkning en av de viktigste egenskapene dere tilegner dere gjennom studiene. Ikke minst er dette viktig med tanke på kunstig intelligens. Så mitt råd til dere er: Praktiser kritisk tenkning. 

Å bruke denne evnen aktivt er med på å bevare demokratiet. Mine viktigste råd til dere er derfor: 

Still spørsmål, vær kildekritiske, delta i diskusjoner og hold dere oppdatert! Les aviser og bøker, og hør på hva folk har å si – lytt til medmennesker, og ikke minst lytt til dere selv.

Vær til stede!

“No man is an island entire of itself; every man is a piece of the continent, a part of the main.” skrev den engelske dikteren John Donne for 400 år siden (1624). 

Jeg har trukket fram dette sitatet som en påminnelse om at vi er sosiale vesener som ikke kan eksistere isolert fra andre. Vi er gjensidig avhengige av hverandre, og vi er alle en del av et større samfunn, der vi er sterkest når vi står sammen.

Å stå sammen er også en forutsetning for å ivareta demokratiet vårt.

Under pandemien kjente deres generasjon ekstra på den belastningen det var å være isolert, og at livet kanskje sto på vent.  Den perioden er heldigvis over, men fortsatt er det nok en del som ikke har vendt helt tilbake til slik det var før samfunnet stengte ned.

Jeg oppfordrer hver og en av dere til å være mest mulig fysisk til stede på campus. Ta i bruk biblioteket og arbeidsområdene. Møt forelesere og medstudenter ansikt til ansikt i vrimlearealer og i kantina før, etter og mellom undervisning. Få gode råd på karrieresenteret, og dra på studentpub eller quiz.

Høyskolen blir ikke bedre enn det dere gjør den til. Jeg håper derfor dere engasjerer dere i foreninger som Studentunionen, og i kvaliteten og utviklingen av deres egne studier.

Noen av dere kommer rett fra videregående, noen har kanskje tatt et avbrekk for å reise eller jobbe en stund før dere bestemte dere for å bli studenter hos oss.

Det dere har til felles, er at dere har kommet til Kristiania for å lære og for å utvikle dere.

Gjennom studietiden har dere et solid lag i ryggen: forelesere og veiledere, studieadministrasjon og medstudenter. Alle vil støtte dere på vei mot målene deres. Som rektor er jeg veldig stolt over at Kristiania er kjent for sine gode undervisere. Hver dag jobber de for å gi dere innovativ og pedagogisk undervisning, slik at dere får best mulig læringsutbytte – noe som gjør dere godt skodd for arbeidslivet.

Den kunnskapen og kompetansen dere kommer til å tilegne dere hos oss, vil dere alle bruke på ulike måter for å påvirke verden rundt dere. Dere er dagens studenter, men dere er også morgendagens innovatører. Dere er fremtidens samfunnsbyggere, ledere og forskere.

Jeg gleder meg til å se alt dere får til de neste årene!

Velkommen - og lykke til med en ny og spennende studiehverdag her hos oss på Kristiania!