Bilde av Hallgeir Kvadsheim
Når prisene stiger og økonomien blir strammere, er det lurt å undersøke mulighetene for å øke inntektene. Videreutdanning kan både gi flere jobbmuligheter og høyere lønn.

Artikkelen er basert på en kommersiell podkast-episode produsert av Schibsted Partnerstudio på oppdrag av Kristiania. Hele episoden hører du her. 

I en tid hvor inflasjonen øker og arbeidsledigheten spås å stige med 30 prosent innen to år, er det mange som vurderer videreutdanning og karriereskifte.

– Det har skjedd mye i verden de siste årene, og mange føler nok at de har mistet en del trygghet i jobbene sine. Akkurat nå går arbeidsmarkedet bra, men det er mange skyer i horisonten, sier Elin Ørjasæter, dosent ved Kristiania.

Hun mener at de som er i jobb, og som føler seg utrygge, gjør lurt i å bygge på med utdanning.

– Jeg vil spesielt slå et slag for videreutdanning innen teknologi og IT. Etterspørselen etter den type kompetanse er stor og vil bare bli større.

Mitt beste råd er å involvere arbeidsgiver fra starten av. Kartlegg kompetansebehov og finn ut om selskapet kan sponse videreutdanningen – mange gjør nemlig det!

Samtidig trekker hun frem en rekke andre spennende årsenheter som kan gi flere og bedre jobb- og karrieremuligheter.

– På Kristiania finner du mange ulike årsenheter innen blant annet helse og omsorg, rettsvitenskap, pedagogikk og psykologi. Og ved å ta en slik videreutdanning dokumenterer du hva du er interessert i, noe som igjen vil kunne gi deg flere valg og mer trygghet. 

Full frihet som nettstudent

Med nettstudier kan du både starte og utvikle karrieren din, samtidig som du fortsetter med daglige rutiner.

Videreutdanning kan gi økt lønn – og mye glede!

Vi ser det hver eneste dag: De store overskriftene og mange artiklene om høyere priser, økte kostander og strammere økonomi. At det snakkes mye om konstadssidene av økonomien, er helt naturlig, men ifølge Hallgeir Kvadsheim må vi ikke glemme å tenke på inntektssiden. Og heller ikke hva vi kan gjøre for å tjene mer.

– Videreutdanning kan blant annet gi høyere stillingsprosent og lønn. Fleksibiliteten til nettstudier gjør også at man kan studere ved siden av full jobb. Det krever en del, men kan samtidig gi bedre økonomi og mye glede, forteller Kvadsheim.

Han legger til at økt lønn ikke bør være hovedmotivasjonen bak videreutdanning og karrierendring. Da risikerer man å bli utbrent.

– Det er jeg helt enig i, sier Ørjasæter. – Det er veldig viktig at du er motivert for å studere, og at du har genuint lyst til å sitte i lesesalen og fordype deg i pensum.

Både Ørjasæter og Kvadsheim oppfordrer alle som vurderer å videreutdanne seg, til å undersøke hvilke muligheter som finnes – både når det gjelder studievalg og finansiering.

– Mitt beste råd er å involvere arbeidsgiver fra starten av. Kartlegg kompetansebehov og finn ut om selskapet kan sponse videreutdanningen – mange gjør nemlig det!