Bilde av Matilde Solsvik ute.
– Jeg tenkte at jeg måtte jobbe noen år i bransjen for å bygge opp erfaring, men da jeg vant de to prisene skjønte jeg at jeg har fått mye erfaring fra studiet, forteller Matilde Solsvik.Foto: Kristiania/ Benjamin Åvitsland

– Mye har endret seg etter at jeg vant. Jeg har mer troa på meg selv som fotograf, og mange dører har åpnet seg, forteller Matilde. Hun studerer den toårige fagskoleutdanningen Fotograf ved Kristiania.

Bilde av Matilde som velger ut bilder sammen med en lærer
Matilde er veldig fornøyd med faglærerne ved studiet. Her velger hun ut bilder sammen med lærer Damian Michael HeinischFoto: Kristiania/ Benjamin Åvitsland

Fotokonkurransen Årets Bilde er en årlig kåring av det beste innen norsk foto- og videojournalistikk. De to bildeseriene Matilde vant med heter «Bobla» og «Min båt er så liten».

Bobla er et pågående prosjekt som handler om Matilde og besteforeldrene hennes. Matilde har alltid hatt et nært forhold til besteforeldrene sine. Da hun ble eldre, skjønte hun etter hvert at besteforeldrene hennes hadde andre meninger enn henne. De var kjærlige og elsket henne høyt, men også skeptiske og konservative.

– Dette har blitt et prosjekt som utforsker mitt forhold til mine egne besteforeldre, men også å prøve å forstå de og deres forhold.

Drømmen er å ta bilder som kan skape refleksjon, engasjement og få seeren til å tenke.

Juryen beskriver bildeserien som «en usedvanlig velgjort reportasje om eldre som er tilstedeværende fotografert».

– Vi ser fotografens besteforeldre, som blir symboler for norsk kultur og tradisjon, og forståelse mellom generasjonene. Det er mye humor, selvironi og varme i denne serien, står det i juryens begrunnelse.

Bildeserien «Min båt er så liten» startet som en skoleoppgave ved Kristiania, og sikret Matilde tittelen Årets nykommer.

– Vi fikk i oppgave å ta bilder av folk i et utvalgt miljø, og det ga meg sjansen til å vise det kristne miljøet jeg kommer fra. Det ble et større prosjekt enn jeg så for meg, og jeg utforsket min egen identitet som kristen, forteller Matilde.

Undervises av anerkjente fotografer

På fotograf-utdanningen ved Kristiania lærer man både det tekniske og det kunstneriske innenfor fotografi. Studentene jobber prosjektbasert, og får ulike mentorer på hvert prosjekt ut fra hvilken fotografisk retning man vil utvikle seg i. Man får tett oppfølging av faglærerne, og de gir hver enkelt student personlige tilbakemeldinger basert på hva de trenger hjelp med.

– Faglærerne lærer oss å bli selvstendige fotografer og hjelper oss også med å finne vårt eget uttrykk. Det var en lærer som sa til meg at jeg er en dokumentarfotograf, og jeg skjønte med en gang at det var riktig, forteller Matilde og legger til:

– De ser hver enkelt student og brenner virkelig for å formidle kunnskapen sin videre. De er alle aktive i bransjen og er anerkjente fotografer både i Norge og internasjonalt.

Om du har en lidenskap for foto, så passer du inn.

Utforsker identitet og kultur gjennom fotolinsen

Matilde er i gang med det siste semestret av den toårige utdanningen. Nå holder hun på med hovedprosjektet sitt som omhandler hjembygden Øygarden på Vestlandet. Fotografiene skal stilles ut på klassens avgangsutstilling i juni.

– Hovedprosjektet handler om hvordan det føles å komme fra en liten plass, og å oppleve at kulturen man kommer fra forsvinner, forteller Matilde.

Identitet, kultur og «bygda» er veldig sentralt i de personlige prosjektene til Matilde. Hun forteller at hun ikke vil gi seeren en fasit på hva de skal mene om tematikkene hun beveger seg innenfor.

– Drømmen er å ta bilder som kan skape refleksjon, engasjement og få seeren til å tenke.

Bilde av Sture ute

Tidligere student Sture jobber fulltid som fotograf!

– Lidenskap for foto er det viktigste

Andre året av studiet kan studentene velge å spesialisere seg innen kommersiell eller dokumentarisk fotografi. Matilde forteller at studiet kan tilpasses ut fra hvilken retning man ønsker å gå, og hva man er interessert i å jobbe med.

Alle lærerne har ulike fotografiske uttrykk og erfaringer, og uansett om du vil bli studiofotograf, motefotograf, fotojournalist eller noe helt annet så får du god veiledning.

– Om du har en lidenskap for foto, så passer du inn, forteller Matilde.

Matilde har et tips til andre unge, aspirerende fotografer.

– Det er litt klisjé å si, men følg drømmen! Om du gjør det du elsker og brenner for, så får du det til. Med hardt arbeid selvfølgelig, ler Matilde og legger til:

– Det handler litt om talent, men mest om hardt arbeid, avslutter hun.