Bilde av mann utenfor kontorbygning
Kjartan Kielberg Øvreås (22) fikk drømmejobben rett etter studiene. – For meg er det viktig å jobbe med noe jeg synes er gøy, forteller han. Foto: Kristiania/Victoria Dahlen

– Det er en spennende merkevare, og jeg trives allerede veldig godt. Stillingen er allsidig, noe som passer meg bra, sier Kjartan.

Bilde av mann foran resepsjon.
Kjartan begynte i jobben i DNB for et par måneder siden. – Jeg liker godt at jobben er fleksibel. Jeg liker best å jobbe på kontoret, men om man for eksempel ikke er helt i form er det tilrettelagt for at man kan jobbe hjemmefra, forteller han. Foto: Kristiania/Victoria Dahlen

Totalt er det seks stykker som jobber med videoproduksjon i DNB. Kjartan er videojournalist og klipper og bistår i all videoproduksjon.

Avgangsfilmen vår ble plukket ut til å vises på Student World Impact Film Festival i New York.

– Tre av oss er faktisk fra Kristiania, noe som er veldig spennende. Vi lærer mye av hverandre og deler erfaringer vi har hatt fra våre studier. Kristiania hjalp meg med å komme dit jeg er i dag.

Ønsket å bli en bedre historieforteller

På videregående gikk Kjartan medier og kommunikasjon. Der begynte han å lage sine egne filmer og skjønte fort at dette var noe han syntes var gøy.

– Etter videregående ønsket jeg å knytte kontakter i bransjen og bli en bedre historieforteller. Jeg begynte å se etter studier og bestemte meg for å studere fagskoleutdanning i film ved Kristiania.

Kjartan forteller at filmstudiet bød på mye praktisk arbeid og lite lesing.

– I løpet av de to årene på filmstudiet gjorde vi veldig mye praktisk arbeid. Vi lagde film så og si hele tiden. Vi hadde flere produksjoner hvert semester hvor vi jobbet oss gjennom ulike sjangre som reklame, musikkvideo, fiksjon og dokumentar.

Ifølge Kjartan hadde de et godt studiemiljø i klassen og flinke og engasjerte forelesere, som selv hadde bakgrunn fra bransjen.

– Jeg trivdes veldig godt på studiet. Vi hadde en lærer for hver rolle i en produksjon. Det vil si foto, regi, lyd og produsent. De faglige kunne det de lærte bort i praksis, noe jeg satte veldig pris på. Av og til hadde vi gjesteforelesere også, for eksempel da vi lagde musikkvideo og reklame, forteller han.

Bilde av mann med caps som sitter foran to dataskjermer.

Tidligere fagskolestudent aktuell med kinodokumentar

Var i praksis på innspilling av Sommerhytta

Siste semester av filmstudiet får studentene utdelt praksisplass og får jobbe i et produksjonsselskap i fire uker. Kjartan var utplassert i produksjonsselskapet Strix hvor han arbeidet med TV-serien «Sommerhytta».

– Jeg jobbet som produksjonsassistent. Jeg lærte mye av å være tett på en ekte produksjon og oppleve hvordan det fungerer i praksis, men jeg fant samtidig ut at jeg ikke ønsket å jobbe med TV.

Kjartan ble tilbudt jobb som produksjonsassistent i et annet produksjonsselskap etter praksis, men hadde andre planer for hva han ville bruke utdanningen til.

– Jeg ønsket heller å jobbe med innholdsproduksjon, og takket derfor nei.

Bilde av filmplakat
Kortfilmen "En tur til" ble plukket ut til å vises frem på filmfestival i New York. – Jeg fikk dessverre ikke tid til å reise til New York, men det er fortsatt veldig stas, forteller Kjartan. Foto: Privat

Filmfestival i New York

Siste semester av filmstudiet skal studentene produsere en kortfilm til sitt avsluttende eksamensprosjekt. Avgangsfilmen til Kjartan, «En tur til», ble plukket ut til å bli vist frem på Student World Impact Film Festival i New York. Festivalen er en av verdens største studentfilm-festivaler og mottar årlig over 10 000 søknader fra mer enn 100 land.

– Det var veldig stas å bli plukket ut. Kort fortalt handler filmen om frihet og at det er greit å søke hjelp. Et tema jeg liker å lage film om er personlig utvikling, og jeg er glad i å fortelle de gode historiene. Vi hadde det veldig gøy under produksjonen, som varte i fire uker. Vi måtte jobbe veldig effektivt, men lærte mye av det.

Kjartan og resten av gruppen sendte filmen til alle filmfestivaler de var kvalifiserte for.

– Filmen ble også plukket ut til to andre internasjonale festivaler: The Paus Premieres Festival og Lift-Off Filmmaker Sessions.

Kjartan vil anbefale andre som er filminteresserte til å vurdere fagskoleutdanningen ved Kristiania. 

– Om du er interessert i film og ser etter et studium med mye praktisk arbeid og lite lesing, vil jeg absolutt anbefale utdanningen. Jeg vil også tipse alle som ønsker å drive med film om å ha det gøy. Det er det viktigste, syns jeg i alle fall.