Tre personer foran publikum i auditorium.
Det ble en engasjerende og viktig samtale da Kristiania markerte Verdensdagen for psykisk helse. Fra venstre: studentrådgiver ved Kristiania Tone Meyer, konsernsjef i Veidekke Lars Erik Lund og journalist og samfunnsdebattant Ingeborg Senneset.Foto: Kristiania/Susanne Grøvo Nielsen

– Jeg er nervøs hver gang jeg holder et foredrag, sier Senneset, og forteller at hun alltid har vært redd for å skuffe andre eller fremstå som verdiløs. I dag er hun åpen om sine spiseforstyrrelser og tvangslidelser, og er en viktig stemme i samfunnsdebatten.

Kristiania markerer verdensdagen hvert eneste år, både i Oslo og Bergen. Temaet for arrangementet var «Løft blikket» – at vi må bli flinkere til å se våre medmennesker. 

– Ta imot andre med åpenhet

– Selv om man er syk, kan man fint delta i samfunnet som alle andre. Det er viktig å se på forskjellen mellom å være frisk og å gjøre friske ting. En kan fint gjøre friske ting selv om en er syk, fortalte Senneset.

– Hvis en i din krets, nær eller ikke nær, åpner seg opp og forteller deg om sine psykiske vansker: ta imot dem med åpenhet, oppfordret Sennesets.

I 2021 vant konserndirektør Lars Erik Lund Mental Helses Åpenhetspris. Han valgte nemlig å dele sin historie ved å poste et åpent innlegg på Facebook der han fortalte han at han var deprimert.  

Jeg trodde aldri at jeg skulle bli akseptert om jeg fortalte at jeg var deprimert.

– Jeg postet innlegget og lukket skjermen med en gang. Jeg trodde aldri at jeg skulle bli akseptert om jeg fortalte at jeg var deprimert, sa han.

Lund fortalte om hvor viktig det er å kunne være åpen med omgangskretsen din, og da spesielt de du jobber med. Som sjef i et veldig mannsdominert konsern, har han tenkt mye på løsninger til å få et større mangfold innad i konsernet.

Han var tydelig i sin tale til publikummerne:

– Er du i en jobbsammenheng og du sliter psykisk, må du våge å si ifra. Jeg har aldri hørt at noen har fått sparken fordi de forteller sjefen sin at de sliter, sa han.

– Kristiania vil bidra til lokalmiljøet

Foto av Ingeborg Senneset.
– En kan fint gjøre friske ting selv om en er syk, fortalte Ingeborg Senneset.Foto: Kristiania/Susanne

– Det var en sterk samtale som gjorde inntrykk på mange. Senneset og Lund er to viktige stemmer i debatten, og vi er stolte av å få bidra til å løfte dette viktige temaet, sa Aleksander Siversten, direktør ved Kristianias campus i Bergen.

Han er glad for at det også var så mange elever fra videregående skole som møtte opp for å høre på Senneset og Lund.

– Vi har nettopp gått gjennom krevende år med pandemi, som påvirket og endret våre liv. For mange var og er dette en ekstra utfordrende tid. Derfor ville vi benytte anledningen til å invitere elever fra den nærmeste videregående skolen til å høre det viktige budskapet til disse foredragsholderne, sa Sivertsen.

Sivertsen forteller at Kristiania vil fortsette med denne typen arrangementer, hvor man åpner dørene for byens befolkning.

– Kristiania Bergen er en del av lokalmiljøet. Som utdanningsinstitusjon har vi et ekstra ansvar for unge og deres oppvekstvilkår, og da er det helt naturlig at vi åpner dørene hvis vi kan være med på å gjøre det lettere for unge å snakke om hvordan de egentlig har det, avslutter han.

Content card with image double AFSO og Bergen