Fasadebilde av et av Høyskolen Kristianias undervisningsbygg
Kristiania-prisene er en tradisjon for å gi en påskjønnelse som stimulerer og gir inspirasjon til de dyktige prismottakerne. Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Kristiania-prisene er en tradisjon for å gi en påskjønnelse som stimulerer og gir inspirasjon til de dyktige prismottakerne. Kategoriene er som følger:

  • Årets underviser
  • Forskningskommunikasjon og bedre arbeidsliv
  • Kunstnerisk forskning
  • Forskning 
  • Fagskolelærer

I år er det flere faglige som har utmerket seg. En av forskerne har mottatt millioner i forskerstipend fra Norges forskningsråd, og en annen professor har internasjonale undervisningserfaringer fra flere land både i og utenfor Europa. Bli bedre kjent med årets vinnere!

Årets underviser - Høyskolelektor Nora Thorsteinsen Toft

Institutt for ledelse og organisasjon
School of Communication, Leadership and Marketing

Portrettfoto av vinneren høyskolelektor Nora Thorsteinsen Toft
Blant mange hyggelige tilbakemeldinger fra studenter kan det fremheves at studentene synes Nora Thorsteinsen Toft gjør en fantastisk jobb for å motivere og engasjere studentene.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Thorsteinsen Toft er levende opptatt av å dyrke studentenes læringsmiljø- og utbytte i alt hun gjør. Hun har utviklet emner i det nye studieprogrammet Bachelor i HR, organisasjonspsykologi og ledelse. Programmet er nå et av Kristianias mest populære, og ble i tillegg kåret som et av de fem øverste programmene i Norge med tanke på studenttilfredshet. 

Høyskolelektoren er dyktig på å hente inn arbeidslivet i undervisningen for at studentene skal kunne jobbe med reelle problemstillinger. I høst fikk hun faktisk byrådsleder Raymond Johansen til å komme og holde en gjesteforelesning for studentene sine.

Thorsteinsen Toft jobber tydelig med å etablere gode og trygge læringsmiljø i klassene, hun utvikler studentaktive læringsprosesser, og lykkes i å engasjere studentenes til å ta ansvar for egen læring. Studentene melder at de setter pris på høyskolelektorens engasjement, som smitter over på dem. Dette gjør forelesningene lærerike, men også morsomme og lettere i tillegg.

Kristianiaprisen for forskningskommunikasjon og bedre arbeidsliv - Professor Espen Tønnessen

Institutt for helse og trening
School of Health Sciences

Portrettfoto av professor  Espen Tønnessen tatt i treningsstudio
Professor Espen Tønnessen er an aktiv samfunnsdebattant, og inspirerer andre til å dele kunnskap med arbeidsliv og samfunn.Foto: Kristiania

Tønnessen forsker på toppidrett, trening, prestasjoner, fysisk aktivitet og bedre helse for både barn, unge og voksne. Professoren er ikke kun opptatt av å gi innblikk i hvordan de beste trener, han er minst like opptatt av hva vi «vanlig dødelige» kan lære av de beste.

Forskningen på toppidrett har resultert i utvikling og kommersialisering av web-baserte treningsdagbøker. Aktiv forskningskommunikasjon har også resultert i bedrifter som ønsker å samarbeide om forskning og utvikling. Forskningen som Tønnessen har gjort sammen med kolleger, har sannsynligvis bidratt til at utholdenhetstreningen i norsk toppidrett er blitt mer kunnskapsbasert med vektlegging av faktorer som har stor betydning for utøvernes prestasjonsutvikling.

Tønnessen er genuint opptatt av å gjøre formidling til en viktig del av sitt virke. Han viser en forbilledlig evne til å koble forskning til aktuelle hendelser i samfunnet. Dette har gitt prisvinneren en synlighet som gjør ham til en ettertraktet ekspertkilde i mediene.

Kristianiaprisen for kunstnerisk forskning - Professor Kari Hoaas

Institutt for scenekunst
School of Arts, Design and Media

Portrettfoto av Professor Kari Hoaas  som smiler til kamera
Hoaas har hatt flere prosjektsamarbeid med internasjonale partnere.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Kari Hoaas underviser og veileder i samtidsdans, koreografiske fag, repertoar og formidling. Hun begynte sin karriere som utøvende danser i New York, der hun bodde fra 1993-2006. Hoaas har jobbet internasjonalt som programansvarlig/kurator og scenekunstprodusent, samt undervist ved bl.a. Danscentrum i Sverige, Anton Brückner Privatuniversität i Østerrike, Akademia Nazionale di Danza i Italia, Firkin Crane Dance Center i Irland, samt NYU Tisch School for the Arts og Movement Research i USA.

Professoren har skapt rundt femti koreografiske verk, inkludert helaftener, stedspesifikke- og bestillingsverk for institusjoner og utdanninger. Med Kari Hoaas Productions, har hun turnert i tjue land, mottatt flere priser og regelmessig støtte fra Kulturrådet.

I 2021 har Hoaas utmerket seg med kunstneriske produksjoner som HEAT #5 på CVenues (Edinburgh), mellomrom på CODA (Oslo) og Shadowland - the distant episodes #11 LOSS (Oslo). Hoaas bruker den kunstneriske produksjonen aktivt som grunnlag for refleksjon om dans og koreografi, noe Kristiania ble kjent med under hennes professortiltredelsesforelesning. Hun ble gitt opprykk til professor i 2021.

Kristianiaprisen for forskning - Professor Robert Froud

Institutt for helse og trening
School of Health Sciences

Portrettbilde av professor Robert Froud  som står foran en grå  murvegg
Froud bidrar mye i utviklingen av forskningsaktiviteten ved høyskolen.Foto: Kristiania

Froud har gjennom flere år vært aktiv i utviklingen av forskningsaktiviteter ved Kristiania gjennom å aktivt rekruttere junioransatte i forskningen, og samtidig heve deres kompetanse. Han har prosjektsamarbeid med en rekke internasjonale og nasjonale universiteter, forskningssentre og private firmaer. Fem av universitetene er listet som topp 100 universiteter i verden. Froud publiserer i ulike anerkjente tidsskrifter og hadde i fjor fire vitenskapelige forskningsartikler.

Professorens forskning er av sjeldent høy samfunnsnytte: Hans hovedprosjekt ReISE benytter seg av intervensjoner for å hjelpe mennesker med kroniske smerter å komme tilbake i arbeid. Han er også aktiv i implementeringen av kunstig intelligens (AI) i sin helsetjenesteforskning. Frouds forskning har med andre ord et stort potensial for å generere kunnskap som kan tas i bruk av mange. 

Professoren er en anerkjent forsker innen sitt fag, og fikk tildelt 11.8 millioner kroner i forskerstipend fra Norges forskningsråd. Dette er den største innhentingen av eksterne forskningsmidler på School of Health Sciences noensinne.

Årets fagskolelærer - Fagansvarlig Chris Harrison

Avdeling for musikk, medier og kommunikasjon

Chris Harrison ser på kamera mens han er fotografert utendørs i skogen
Prisen Harrison har vunnet deles ut til undervisere som blant annet utmerker seg i sin inkludering av studenter.Foto: Privat

Av studenter blir Harrison beskrevet som en lærer som motiverer, engasjerer og viser interesse for hver enkelt student. Han er kjent for sitt smittende humør og gode humor. Studentene opplever at han gir dem god, yrkesfaglig kompetanse som gjør dem trygge på å møte arbeidslivet.

Harrison er en god kollega som bryr seg om de rundt seg. Han har en unik evne til å se alle studentene og er opptatt av å få de igjennom studiet. Harrison svarer alltid ja, er positiv, løsningsorientert og bidrar der det er behov. Han er svært opptatt av bransjenærhet sørger ofte for å få inn relevante gjesteforelesere fra bransjen i undervingen sin.

En av studentene som nominerte Harrison beskriver han slik:

«Alt i alt er han en god representant på hvordan ikke bare en lærer hos Kristiania bør være, men også hvordan en lærer i skolesystemet generelt bør være - og dere skal være stolt av å ha han på laget deres».