Bilde av Mathias Heide Horn
Mathias skreddersydde bachelorgraden i HR og personalledelse og har i dag en spennende karriere i Salesforce i London. Foto: Privat

En bachelorgrad i HR og personalledelse åpner mange spennende dører ut i arbeidslivet, ikke bare fordi den gir ettertraktet kompetanse, men også fordi studentene i både Oslo og Bergen kan spesialisere seg innen et bredt utvalg av emner.

For Mathias ble studiet inngangsbilletten til en karriere i Salesforce – en av verdens største leverandører av skytjenester og CRM. Vi tok en prat med 29-åringen og fikk han til å dele noen av sine beste studie- og karrieretips!

Hei, Mathias! Kan ikke du fortelle litt mer om jobben din i Salesforce? Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?

Ja, absolutt! Den offisielle tittelen min er Core Solution Engineer, noe som betyr at jeg har ansvar for hvilke løsninger som blir presentert for kundene våre. I tillegg er det viktig at jeg er oppdatert på hva som foregår i bank-, finans- og forsikringsbransjen, samtidig som jeg må ha bred kompetanse innen Salseforce-produktene og -plattformene.

Høres ut som en variert og spennende jobb – også midt i London, da! Men fortell: Hvordan gikk du fra HR-studier til jobb hos Salesforce?

Da jeg studerte HR, oppdaget jeg fort at jeg var spesielt interessert i endringsledelse. Etter bachelorgraden flyttet jeg derfor til London og tok en mastergrad i ledelse, med spesialisering innen teknologi og innovasjon. Mens jeg tok mastergraden, fikk jeg tilbud om å starte på et såkalt «graduate program» hos Salesforce, noe jeg takket ja til. Etter studiene sendte de meg først ett år til Dublin og så tilbake London, hvor jeg fortsatt er. 

Kaja fotografert i slottsparken i Oslo

Får betalt for å finne den perfekte matchen

Når du elsker å bli kjent med mennesker, hvorfor ikke gjøre karriere av det?

Gøy! Du har altså jobbet noen år i utlandet. Anbefaler du andre å gjøre det samme? 

100 prosent! Å jobbe utenlands er en berikende opplevelse, hvor man blir kjent med langt flere kulturer enn hjemme i Norge. Man opplever mangfold på et helt annet nivå og lærer seg å kommunisere godt på engelsk – og alt dette er veldig verdifullt!

La oss gå litt tilbake i tid, tilbake til studietiden ved Kristiania. Hva husker du best?

Det må være miljøet. Jeg var veldig heldig med klassen, hvor det var en fin balanse mellom yngre og eldre, noe som gjorde at vi fikk mange ulike synspunkter. Foreleserne var også helt fantastiske! Blant annet vil jeg trekke frem Tore Fagernes. Han har en energi og et engasjement for HR-faget som jeg aldri før har sett maken til. I tillegg var han alltid tilgjengelig for en prat og generelt en veldig fin fyr.

Mange HR-studenter er ute i praksis i løpet av andreåret. Var du?

Nei, faktisk ikke. Jeg oppdaget tidlig at jeg var mer interessert i internasjonal kommunikasjon, endringsledelse og markedsføring og valgte derfor å fordype meg i dette. Og det er akkurat det som er så fint med bachelorgraden i HR og personalledelse: Man har mange muligheter og kan til en viss grad skreddersy utdanningen.  

HR-student Mattias fotografert på campus i Oslo

– Oppgavene jeg jobber med er som tatt ut av pensum

Mattias landet en spennende jobb i Gjensidige allerede som student!

Hva med deltidsjobb? Fikk du tid til det mens du studerte?

Ja, jeg jobbet mye, opp mot 80 prosent. Jeg var også fagansvarlig i linjeforeningen ved Kristiania. Det å kombinere jobb og studier er helt essensielt, spør du meg. I arbeidslivet må du gjerne levere mange prosjekter med korte tidsfrister, så det er viktig å være effektiv!

Avslutningsvis: Har du noen gode tips og råd til kommende studenter? 

Ja, ta hodet ut av boken! Det er veldig mye nyttig informasjon i pensum, men det er kanskje enda viktigere å følge med på det som skjer utenfor. Hele næringslivet, HR inkludert, vil endres mye bare på de tre årene man studerer. Min beste anbefaling er derfor å holde seg oppdatert, snakke med folk som jobber operativt og knytte kontakter, både på og utenfor studiet.

Vil du også studere HR og personalledelse?

Med denne bachelorgraden får du viktig og ettertraktet kompetanse, som blant annet kunnskap om rekruttering, utvikling av medarbeidere og ledere, styrking av arbeidsmiljø, samt forvaltning av arbeidsgiveransvar og arbeidsrett.