To studenter som sitter og jobber på campus i Bergen
Foto: Haakon Dueland

Å ha praksis i en bedrift er både spennende og lærerikt. De fleste studiene på Høyskolen Kristiania og Fagskolen Kristiania tilbyr dette som en del av studieløpet.

Ung journaliststudent som noterer
I praksis får du prøve deg i arbeidslivet – slik som denne journalistikkstudenten gjør her. Foto: Fredrikke Wiheden

Hvilke praksismuligheter du har, og hvilke krav som stilles, avhenger av hvilket studium du går.

Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal starte prosessen med å søke praksisplass. Derfor har vi samlet noen tips! Slik er veien til praksisplass – steg for steg.

Steg 1: Dobbeltsjekk at ditt studium tilbyr praksis

Som nevnt tilbyr de aller fleste av Kristianias studier praksis. Det første du bør gjøre er å sjekke hvilken type praksis studiet ditt godkjenner, og når i studieløpet praksisen finner sted. Hos oss har vi nemlig flere ulike typer praksis: praksis som valgfag, obligatorisk praksis og internasjonal praksis. Hør med studieprogramleder eller fagansvarlig dersom du er usikker.

Informasjon om hva som gjelder for deg finner du i oversikten over studieforløpet ditt. Slik kan du begynne å planlegge hvor og når du skal søke praksisplass.

Steg 2: Lag en ønskeliste

Lag en liste over alle bedriftene du kunne tenke deg å ha praksis hos. Her kan det være lurt å ta seg god tid og tenke litt utenfor boksen. Det kan være fristende å kun ha én bedrift på lista, men det er greit å ha flere valgmuligheter. Konkurransen om plassene kan være hard, og det er ikke alltid at en bedrift har mulighet til å ta inn studenter.

Noen studier har egne lister over mulige praksisplasser. Dette er bedrifter som allerede har sagt at de ønsker praksisstudenter. Gå gjennom listen og se om noen av dem kan være aktuelle for deg.

Lag en oversikt over alle bedriftene du kunne tenke deg å søke hos, dersom du må gjøre dette selv, og inkluderer kontaktinformasjon og hvorfor du mener dette vil være en god praksisplass for deg.

Steg 3: Skriv en knakende god søknad

Kanskje det vanskligste, men viktigste, steget. For nå skal du virkelig selge deg selv! Her kan det være lurt å rådføre seg med Kristianias eget karrieresenter. Karrieresenteret kan hjelpe deg med å skrive en god søknad og oppdatere CV-en – helt gratis.

Et generelt tips er å tilpasse hver enkelt søknad til bedriften du søker hos. Det vil skille deg ut, og bedrifter klarer enkelt å se at en søknad er generisk.

Karrieresenteret finner du i 2. etasje i Kongens gate 22 i Oslo, eller i 3. etasje i Kalfarveien 78C i Bergen.

Vil du ha hjelp av Karrieresenteret?

Steg 4: Sjekk frister 

Sjekk om bedriftene du har valgt å søke praksisplass hos har spesielle frister for inntak av studenter. Sorter deretter bedriftene ut fra frist og skriv individuelle søknader til hver og en av dem.

Osteopatistudent som arbeider med en pasient
Noen studier, som for eksempel flere av helsestudiene våre, har obligatorisk praksis under studiene.Foto: Haakon Dueland

Et godt tips er å være tidlig ute. Er du en av de første som søker blir du automatisk mer synlig i prosessen. Bare husk at alt med måte: Å være for tidlig ute kan virke mot sin hensikt. Det er ikke sikkert bedriften har rukket å planlegge hvorvidt de skal ha praksisstudenter, og søknaden din kan bli glemt i mellomtiden. Søker du tidlig lønner det seg å legge en plan for hvordan du skal holde søknaden din «varm» frem til du har skrevet kontrakt.

Husk å dobbeltsjekke om bedriftens praksisopplegg oppfyller kravene Kristiania stiller til praksis. 

Steg 5: Vis interesse! 

Oppretthold kontakten med bedriftene du har søkt på. Det kan være veldig mange søkere hos samme bedrift, og det er lurt å ta en telefon for å høre hvor i prosessen du er. Da er sjansen større for at de husker deg.

Du kan også skille deg ut ved å ta kontakt før du i det hele tatt søker. Det er alltid positivt å vise interesse! Igjen, alt med måte. Det er en hårfin grense mellom det å vise interesse og mase.

Steg 6: Send søknadene

Akkurat hvordan man søker varierer veldig fra studium til studium. På noen studier er det en samlet søknadsprosess gjennom studieprogramleder, og hos andre er du nødt til å sende ut e-poster eller fylle inn skjemaer selv.

Dersom du skal sende ut søknadene selv er det tre ting som er viktig å huske på:

  1. Se til at du sender til korrekt person.
  2. Skal du sende ut mange e-poster – ikke fall for fristelsen til å sende én samlet e-post med alle bedriftene på kopi.
  3. Dobbeltsjekk at du har rett navn på bedriften i søknaden. Når du skriver mange ulike søknader er det fort gjort å overse. 

Steg 7: Smør deg med tålmodighet

Nå har du sendt inn søknad og CV, og du har opprettholdt kontakt med bedriftene. Det eneste som gjenstår nå er å vente i spenning. Mange opplever å få avslag hos flere bedrifter, det er helt normalt. Et avslag kan være verdifull læring, spør gjerne bedriften på en profesjonell måte hva grunnen til at du ikke ble valgt. Slik vet du hva bedriftene ser etter, og du kan forberede deg enda bedre til neste gang. Vær tålmodig, du vil alltid finne en plass. Kristiania er der for å hjelpe deg om du skulle trenge det.

La deg inspirere av studenter i praksis:

  • En smak av arbeidslivet hos Zalando og NHO
    Oslo

    En smak av arbeidslivet hos Zalando og NHO

    Da Thea Østensen skulle i praksis, valgte hun å reise til Berlin for å jobbe for Zalando. Habon Beegsi valgte praksisopphold hos NHO.
    Les mer
  • Kombinerer utdanning med jobb i Manpower
    Bergen

    Kombinerer utdanning med jobb i Manpower

    Ballen begynte virkelig å rulle for Henrik i praksisperioden. – Jeg kunne ikke vært mer fornøyd, sier han.
    Les mer
  • Journalistikkpraksis – fra sport til mote
    Oslo

    Journalistikkpraksis – fra sport til mote

    Hvert år slippes journalistikkstudenter løs i redaksjoner over hele Norge. Praksisplassene spenner fra sports- og nyhetsredaksjoner, til motemagasiner og barne-tv.
    Les mer
  • Digital praksis i Finn.no og Norse
    Oslo

    Digital praksis i Finn.no og Norse

    Helene Høie Næsheim og Marius Aleksander Sletten har hatt åtte ukers praksis i Finn.no og Norse.
    Les mer
  • Sjøforsvarets første praksisstudent
    Bergen

    Sjøforsvarets første praksisstudent

    Førstegangstjeneste i Sjøforsvaret kan åpne mange dører, det erfarte HR-studenten Simran Kaur etter å ha sikret seg praksisplass hos Marinen i Bergen.
    Les mer
  • Få et innblikk i praksisen hos VG Peil
    Bachelor i journalistikk

    Få et innblikk i praksisen hos VG Peil

    — Det som er bra med journalistikkstudiene på Kristiania er at de forbereder deg på arbeidslivet, sier Astri Øverdal. Hun har hatt praksis i VG Peil - en app som skal få unge til å lese flere og viktigere nyheter.
    Les mer
  • – Praksis kan være en smakebit av fremtiden
    Oslo

    – Praksis kan være en smakebit av fremtiden

    Retail Design-studenten Anne Birkeland fikk kjenne på det virkelige arbeidslivet når hun var i praksis i 124m2. Nå er hun enda mer motivert til studiene
    Les mer
  • Skaffet seg praksisplass hos Equinor
    Bergen

    Skaffet seg praksisplass hos Equinor

    I mars begynte en spennende periode for mange studenter ved Kristiania. Blant dem, to studenter som begynte sin praksisperiode hos energigiganten Equinor.
    Les mer
  • Landet praksisplass hos Tante Randi Reklamebyrå
    Oslo

    Landet praksisplass hos Tante Randi Reklamebyrå

    Oda Lisberg og Malin Aurora Valkvæ hadde fem måneder praksis i reklamebyrået Tante Randi!
    Les mer