Bilde av mann i sorte høstklær og caps som står i en urban gate.
Det er viktig å være et JA-menneske i film- og TV-bransjen. Kjetil har ofte måtte kaste seg rundt over natta.Foto: Haakon Dueland

Kjetil Jore fra Miland bestemte seg allerede i tenårene at han ville jobbe med underholdning. Den gang gikk han dramalinjen på videregående skole og hadde et brennende ønske om å bli skuespiller. I år gikk 25-åringen ut som rykende fersk produsent med Bachelor i film og TV fra Kristiania.

Allerede nå kan han skilte med å ha jobbet i kulissene til kjente produksjoner som Senkveld, Gullfisken og Landskampen, så vel som mer fremtredende roller på både skjerm og scene. Men veien hit var ingen selvfølge.  

Bilde av ung mann med caps som lener seg over rekkverk.
Kjetil tar seg sjelden "chilledager" om han ikke virkelig trenger det. Han mener det er viktig å jobbe på.Foto: Haakon Dueland

Nesten skremt bort 

– Etter videregående tok jeg et årsstudium i litteraturvitenskap. Det var ikke helt for meg, så jeg prøvde meg på en audition på Teaterhøgskolen, men heller ikke det gikk så bra, sier Kjetil. Til slutt innså han at hadde han hadde mer lyst til å skape ting. Han la derfor studiene på hylla og begynte å søke jobber. 

Jeg skjønte at jeg var god i møte med nye mennesker og flink til å selge ideer og forslag til nye produksjoner.  

Kjetil bodde den gang med en romkamerat som jobbet med produksjonen av 71 grader Nord, og han ble nysgjerrig. Han spurte kompisen om råd og ble tipset om en Facebook-gruppe hvor det stadig vekk ble utlyst ledige stillinger i bransjen. Han kastet seg over søknadene og landet flere jobber, men det hele fikk en dårlig start.  

–  En av de første jobbene jeg fikk, var som assistent til en dame som dessverre var ganske ufin mot meg. Det var også flere ting som skjedde, som gjorde at jeg fikk et dårlig førsteinntrykk av bransjen, forteller han.    

Likevel mistet han ikke motet. 

– Det er jo sånn at alle produksjoner er ulike, og jeg ønsket å gi det hele en ny sjanse, forklarer han.   

Praksis åpnet dører   

Høsten 2018 begynte Kjetil å studere film og TV, på Westerdals institutt for film og medier, på Kristiania. Han kom inn med blanke ark og forteller at første året la et godt grunnlag for veien videre, og at han virkelig fant seg selv andre året.    

– Da var det litt friere, og vi fikk lov til å produsere film og TV-innhold. Mange av de tingene jeg lærte da, har jeg fått mye bruk for i arbeidslivet, forteller han.  

Bilde av ung kvinne som danser foran blå vegg med et rosa hjerte.

Vant student-Oscar: – Føles helt uvirkelig

I løpet av årene på film og TV-utdanningen fikk han prøvd seg i praksis ute i bransjen, og tilegnet seg verdifull innsikt og erfaring fra arbeidslivet hos blant annet The Oslo Company.  

Bilde av ung mann med caps som lener seg mot en benk.
Kjetil spiller fast improteater hver måned med gruppen Nesten Lættis.Foto: Haakon Dueland

– Der var jeg med som produksjonsassistent på blant annet Senkveld og Gullruten. 

I løpet av praksisperioden jobbet han hardt for å knytte kontakter, og dannet seg et godt nettverk innad i bransjen og har i etterkant ikke hatt behov for å søke en eneste jobb.

Det er jo en frilansbransje hvor man er avhengig av å være på ballen for å få den neste jobben. Sånn sett har jeg vært heldig gjennom studiene.

– Jeg blir spurt direkte, forklarer 25-åringen, som for tiden jobber i innspurten av innspillingen av Voksensmerter sesong 2, hvor det tilfeldigvis åpnet seg et vikariat som Kjetil klarte å slå kloa i.  

Blant Nordens beste   

Kjetil fant raskt ut at produsentrollen var noe han var god på, og ville fortsette å jobbe med.   

– Jeg skjønte at jeg var god i møte med nye mennesker og flink til å selge ideer og forslag til nye produksjoner.   

Han anser seg selv som en kreativ type, og det er kanskje ikke vanskelig å forstå. For i tillegg til jobbene han får i bransjen, driver han også med improteater og har flere prosjekter i bakhånd hvis jobbtilbudene skulle la vente på seg. 

– Det er jo en frilansbransje hvor man er avhengig av å være på ballen for å få den neste jobben. Sånn sett har jeg vært heldig gjennom studiene. Men skulle det bli en rolig periode, har jeg nok å ta tak i, forteller han.   

Kjetil holder nemlig fortsatt i filmene han produserte på skolen, og nylig ble bachelorfilmen hans nominert blant de beste eksamensfilmene fra tilsvarende utdanninger i Norden. 

– Selv om vi ikke vant, var det utrolig stas å få vise frem filmen under Den Norske Filmfestivalen i Haugesund. I tillegg ga det meg massevis av motivasjon til å jobbe videre og følge drømmen!