Mac med dokument med kaffekopp ved siden av

Videreutdanning blir mer og mer populært, og arbeidsmarkedet får stadig høyere forventninger til jobbsøkere. Nettopp derfor ønsker flere å ta videreutdanning på nett. En av de som har valgt å ta å studier ved siden av jobben, er Linn Merete Sandvold.

Bilde av blond kvinne i lyserød topp som smiler til kamera.

Hun jobber til daglig som Project Manager hos Kongsberg Defence & Aerospace AS. Ved siden av tok hun en MBA gjennom Høyskolen Kristiania.

– Jeg ville ta denne utdanningen fordi jeg synes det er artig å lære nye ting, og for å utvikle meg både profesjonelt og privat, forteller Sandvold.

Hun mener man aldri kan ha for mye kunnskap, og at man i dagens arbeidsmarked må kunne henge med på den raske utviklingen som skjer.

– Å ta utdanningen hadde ikke vært mulig uten støtte fra FLT, gjennom Addisco. Derfor er det så flott at de ser verdien i videreutvikling, og er villige til å satse på sine medlemmer. De går foran som et godt forbilde for andre forbund og arbeidsgivere, sier Sandvold, som har fått fullfinansiert sitt studium gjennom FLT sin støtteordning for etter- og videreutdanning. 

Mener Høyskolen Kristiania har et godt tilrettelagt tilbud for videreutdanning

Det er LO-forbundet, Forbundet for ledelse og teknikk (FLT), som Sandvold er medlem i, og sikter til. Og FLT vet hva slags kompetanse deres medlemmer trenger. Gjennom forbundets utdanningstilbud, Addisco, får FLT-medlemmer oppdatert og relevant kunnskap via deres samarbeidspartner, Høyskolen Kristiania, som alltid prioriterer å være tett på bransjen.

Loni på en benk

– Kunne ikke studert uten fleksibiliteten med nettstudier

– Vår målgruppe er voksne arbeidstakere med krevende jobber. Ved siden av jobb og familieliv skal de finne tid til å videreutdanne seg, sier Per Hegli, salgs- og markedsansvarlig i Addisco.

Addisco har utviklet utdanningstilbud for tusenvis av ledere og medarbeidere i både privat og offentlig sektor i over 20 år. Deres mål er å gjøre FLT sine medlemmer til de mest attraktive på arbeidsmarkedet. Det gjør de ved å utvikle, tilrettelegge og tilby kurs og utdanninger sammen med norske og internasjonale akademiske miljøer.

– For mennesker med en travel hverdag er det midt i blinken at man kan studere når og hvor man selv vil. Studiene må også være praktisk orienterte, og det man lærer må ha verdi for deres daglige arbeidsoppgaver, forklarer Hegli.

Ifølge ham er nettstudier fra Høyskolen Kristiania et svært godt tilrettelagt tilbud når det kommer til videreutdanning.

Unik mulighet til videreutvikling tross fulltidsjobb

Selv om det finnes flere videreutdanningsmuligheter, falt altså valget til Sandvold på Høyskolen Kristiania. Hun forteller at hovedgrunnen var den unike muligheten man får til å videreutvikle seg på høyskolen, til tross for fulltidsjobb og en ellers hektisk hverdag. 

– Studiet er veldig fritt. Det er ingen obligatoriske innsendelser eller andre krav, og man kan velge å ta så mange (eller så få) fag man ønsker per semester. Man melder seg opp til eksamen først når man føler seg klar for det. Oppbyggingen passer meg veldig bra ettersom tilgjengelig tid kommer i rykk og napp. Det gir stor frihet for tilpassing av studiet til livet ellers, sier hun.  

Mannlig nettstudent som sitter med pad på fanget

Usikker på hvordan nettstudier fungerer?

Selv om studieløpet er fritt, mener Sandvold likevel at det er viktig å motivere seg selv for å fullføre graden. 

 – Jeg skal ikke lyve; med både familie og full jobb er det er hektisk. Det gjelder å planlegge godt og være litt streng med selg selv – og samtidig gi seg selv ett klapp på skulderen når man har gjort en innsats. Man må være god på å motivere seg selv, smiler hun.  

Blir en sterkere arbeidstaker

Sandvold tror ingen arbeidsgiver kan si at de ikke er tjent med at ansatte videreutdanner seg, uavhengig av den ansattes stilling eller avdeling. 

– Videreutdanning styrker deg helt klart som arbeidstaker. Pensum er bygget opp på en måte som gjør at det treffer et bredt publikum, uansett tidligere utdannelse og erfaring. Bredden fører også til at kompetansen man oppnår kan anvendes i alle avdelinger i en bedrift.

Kanskje enda viktigere enn selve fagkompetansen, er forståelsen man får av bedriftens sammensetning og samspillet mellom avdelinger og ansatte, mener Sandvold.

– Det er veldig givende å lære nye ting, forstå sammenhenger, samt å kunne knytte dette opp mot tidligere erfaring, jobben jeg har i dag og privatlivet, sier hun.  

Så spennende at hun vil søke seg videre

Interessante forelesninger og frihet til å studere når hun selv vil til tross, forteller også Sandvold at hun har møtt på utfordringer under utdanningen sin.

– Det kan være tungt å få tiden til å gå opp, men er man villig til å ofre litt TV-tid, så går det som regel greit, sier hun og ler.  

For henne handler det om å se muligheter, ikke begrensninger. Hun tipser blant annet om å tenke at tjue minutter med skolejobbing er bedre enn ingenting, og at i løpet av noen måneder så summeres det til mange timer.  

– Jeg vet også at noen er redde for å bli «isolert» når man tar nettstudier, og tenker «hva gjør jeg hvis det er noe jeg ikke forstår?». Men på høyskolen har man, på lik linje som ett ordinært studium, tilgang til en eller flere faglærere, gjennom et forum i studentportalen. Den ekstra bonusverdien er at studentene tar initiativ til å svare hverandre, og på den måten skaper grobunn for drøfting og samarbeid for å øke forståelse, sier Sandvold.  

For henne har MBA-utdanningen vært så spennende at hun nå ønsker å søke seg videre.

– Jeg synes Business Management er så interessant at jeg ønsker å søke meg videre til en DBA (Doctor of Business Administration).  

DSCF9212.jpeg.kieq5ae1MUANAA.vCpEwffIpR.jpg

Benytter seg av den nyeste teknologien for å skape et godt nettstudium

Samtlige universiteter og høyskoler tilbyr i dag nettstudier. Det betyr at konkurransen om studentene som ønsker seg denne typen utdanning også har blitt hardere. For å kunne tilby sine studenter et godt studieløp også på nett, har derfor Høyskolen Kristiania valgt å vektlegge ny teknologi. Dette er med på å gjøre høyskolen til Addiscos foretrukne partner.

Michael Reed, som jobber ved avdeling for læringsteknologi ved Høyskolen Kristiania, kan blant annet fortelle at høyskolen har lagt om store deler av den digitale undervisningen det siste året, og at man nå bruker alt fra video og podkast, til VR-briller.

– Nå produserer vi kortere forelesningsvideoer, gjerne på seks minutter, med engasjerende og tydelig innhold. Mange videoer blir også spilt inn utenfor studio på relevante plasseringer. Dette gjør at undervisningen blir mer praksisrelevant, sier Reed. 

Alle nettstudenter får også en dyktig veileder som gir faglig oppfølging, bistand og hjelper med å motivere studentene, slik at de når sine mål.

– Når det kommer til Høyskolen Kristiania vet vi at kvaliteten og statusen til nettstudier er like høy som stedsbasert undervisning. Da er det helt naturlig for oss å samarbeide med høyskolen rundt denne typen kurs. Spesielt siden slike kurstilbud er med på å styrke arbeidstakernes ansettbarhet, avslutter Hegli.

Generell CTA bunn