Foto av en smilende mann med caps midt i Bergens gater.
Christoffer Møgster forteller at man aldri blir utlært i denne bransjen. Han har tatt med seg mye verdifull erfaring fra Kristiania inn i arbeidslivet.Foto: Isac Skjevik Kvello

– Det er utrolig kult å få være med på slike prosjekter, og dette var en mulighet jeg ikke ville gå glipp av. Det er også en enorm tillitserklæring.

«Bergen – i all beskjedenhet» er produsert av Aldeles AS og Christoffer Møgster (28) er mannen bak all fargebehandlingen til filmen. Det er en humoristisk, selvironisk og rørende dokumentarfilm som utforsker byens sjel og hjerte. Han forteller at det er stas å lage en dokumentar om sin egen hjemby.

– Samtidig er jeg veldig fascinert av gamle bilder, de har jo en historie – så man begynner jo å spørre seg selv og tenke hvordan det var å leve i den tiden.

Sitter på et stort ansvar

Akkurat hva jobben som colorist innebærer er nok ikke allmennkunnskap, men Christoffer forteller at det ligger et stort ansvar i hendene på han.

– Du skal lage en look til filmen som alle er enig i. Hvert eneste bilde i filmen skal være jobbet med for å skape en viss stil. Her er det viktig å være i tett dialog med både regissør, produsent og fotograf, slik at alle er enige i hvilken stil man skal kjøre allerede tidlig i prosessen.

Foto av et videokamera med uskarp bakgrunn.

Fagskolestudiet i Film

gir deg verktøyene, kunnskapen og grunnlaget du trenger for å ta steget inn i filmbransjen.

Han sier at måten han lettest mulig forklarer jobben sin på til utenforstående er at han lager instagramfilter til video, han skaper altså sine egne videofilter.

– Det er jo så klart mye mer enn bare det, men dette skjønner folk hva betyr, sier han lattermildt.

– Det morsomste er å få jobbe med regissører som tørr å utfordre deg. Det tenker jeg er viktig uansett hva man jobber med, det å våge å pushe grensene.

Foto av en mann bak tre skjermer. Det jobbes med fargekorrigering.
Til daglig jobber Christoffer med ulike prosjekter fra kontoret sitt i Bergen sentrum. Her i aksjon under color grading av kinodokumentaren.Foto: Isac Skjevik Kvello

Mistet aldri en skoledag

Christoffer startet på filmstudiet rett etter videregående, og han innrømmer at han var litt lei etter 13 år på skolebenken – men studiet på Fagskolen Kristiania ga han en ny giv.

– Det er eneste gangen i livet jeg ikke gikk glipp av en skoledag, jeg tok til meg all faglig informasjon og utviklet meg hele veien. Det at lærere og forelesere er fagfolk, gjør at man kommer tettere på bransjen og det gir en ekstra motivasjon.

Uten en god historie har man ingen film å fortelle.

Det at studiet er praktisk rettet var veldig viktig for Christoffer, men han understreker at teorien bak også er veldig viktig. Det er spesielt én ting han har tatt med seg videre fra undervisningen – nemlig viktigheten av et godt manus og historiefortelling.

– Dette er ting man kanskje ikke tenker så mye over når man er ung. Jeg forsto til slutt verdien av det, og det er helt avgjørende. Color grading som jeg driver med i dag bygger bare oppunder historien, men uten en god historie har man ikke en film å fortelle.

Christoffers interesse for filmproduksjon startet allerede det første året på videregående. Mye av fritiden ble brukt til å lage kortfilmer og musikkvideoer sammen med kompiser.

– Vi var alle så ambisiøse på den tiden, og man begynte å tenke veldig stort. Vi var ikke ukjent med å dra opp på fjellet med aggregat og full pakke for å lage en film, forteller han humrende.

Foto av en mann med skjegg som holder opp en telefon og smiler til kamera.

Trenger du hjelp med å velge studier?

Avgjørende praksisperiode

Ved å studere Film på Fagskolen Kristiania får du muligheten til å tilbringe fire uker i praksis hos et produksjonsselskap. Dette skulle vise seg å bli nøkkelen til arbeidslivet for Christoffer som fikk praksisperioden sin hos Flimmer Film.

– Det var veldig avgjørende for min karriere, og en stor faktor for at jeg kom meg inn i bransjen. Du bygger deg et stort nettverk og får vist frem dine egenskaper for folk som allerede er i bransjen. I tillegg er praksisperioden veldig viktig for å se hvordan hverdagen i bransjen faktisk er.

Dette førte til at Christoffer hadde nok kontakter til å gå rett fra Fagskolen Kristiania og ut i jobb som selvstendig næringsdrivende. Han fikk også jobb hos det internasjonalt anerkjente produksjonsselskapet Myreze, der han jobbet som klipper og fotograf i drøye seks år.

– Man får en bekreftelse fra bransjen på at man har gjort noe riktig, det er veldig gøy! Investerer du godt i de to årene på Fagskolen Kristiania, og jobber med egne prosjekter på fritiden, så har du et veldig godt utgangspunkt når du går ut derfra. 

Han beskriver filmmiljøet i Bergen som ganske lite, og at alle kjenner alle. Som en ekte bergenser ønsker han å beholde filmproduksjonene i byen.

– Miljøet er veldig inkluderende, mottakelig og variert, dette gjør at jeg trives veldig godt.

Christoffer har også et stort tips til alle unge som vil inn i filmbransjen.

– Mitt største tips er å bygge nettverk tidlig. Knytt kontakt til bransjefolk rundt deg og vær nysgjerrig, da kommer du langt. Alt handler om kontakter og nettverk – du kommer til å få bruk for de en gang, avslutter Christoffer.

En gang Aurora + Ava