Masterstudent Maren Lindseth i Høyskolen Kristiania sine lokaler i kvadraturen, Oslo. Iført hvit genser lener hun seg på et rekkverk med grønne planter.
Maren Lindseth legger aldri fra seg de kritiske øynene når hun besøker nettsteder, og tenker alltid på løsninger som hadde gjort opplevelsen bedre.Foto: Haakon Dueland

Maren har en bachelorgrad i Retail Design fra Kristiania allerede i ryggsekken, men hun ønsket seg mer teknologisk kompetanse for å kunne kapre drømmejobben som tjenestedesigner/UX-designer.

– Jeg brenner for at brukeropplevelsen til kunder i nettbutikker skal være så sømløs og brukervennlig som overhodet mulig, sier Maren.

Den digitale hverdagen har drastisk endret shoppingvanene til nordmenn, og tall fra SSB viser at 8 av 10 av oss handlet på nett én eller flere ganger i 2019.

Der bacheloren i Retail Design lærte Maren mye om hvordan en fysisk butikk skal se best mulig ut for å gi kunden en god handleopplevelse, vil en Master i Human-Computer Interraction gi henne den tekniske kompetansen for å designe nettbutikker på tilsvarende måte.

Masterstudent Maren Lindseth iført hvit genser lener seg på rekkverk med grønne planter.
Maren er spesielt fornøyd med at masterprogrammet ligger så tett opp mot arbeidslivet. Foto: Haakon Dueland

– Det er en veldig ettertraktet kompetanse både hos små og store bedrifter. Jeg abonnerer på denne typer jobber på Finn.no, og det bare renner inn annonser, opplyser hun.

Faglærerne holder seg oppdaterte på hvordan arbeidslivet ser ut, og formidler dette til studentene og legger opp undervisningen deretter.

Oppdatert fagmiljø

På studiet jobber man med tema som er helt i forkant innen fagfeltet. Masterprogrammet er forskningsbasert og det er aktive forskere og personer fra næringslivet som foreleser.

Masterstudenten synes selv det er et veldig interessant studium som tar for seg mye forskjellig, og som hun anser som svært relevant for et fremtidig arbeidsmiljø.

– Hverdagen på studiet er rett og slett veldig bra. Og faglærerene er svært dyktige. De kan virkelig det de underviser i, holder seg oppdatert på hvordan arbeidslivet ser ut, og formidler dette til studentene.

Maren opplever selv at hun allerede har fått mye bredere kunnskap om både design og mennesket som samhandler med det. Nå ser hun med "HCI-øyne" hver gang hun er på en nettside.

Studieprogramleder på Master i Human-Computer Interraction Siri Fagernes
Studieprogramleder Siri Fagernes forteller at studiet fokuserer på at studentene skal være oppdatert på den nyeste kunnskapen.Foto: Ida Rydeng

– Jeg tenker hele tiden på hvordan nettsider og apper er bygget opp, og har blitt mye mer oppmerksom på dårlig design – og hvordan jeg ville endret det til det bedre, sier Maren og ler.

Flere av dagens HCI-studenter har fått relevant jobb allerede før de er ferdige med utdanningen.

Får en sentral rolle

Med et økt behov for IT-kompetanse innad i bedrifter følger et behov for økt kunnskap om hvordan man utvikler og implementerer brukersentrerte IT- systemer.

Studieprogramleder Siri Fagernes forteller at flere av dagens HCI-studenter har fått relevant jobb allerede før de er ferdige med utdanningen.

– Både offentlige og private aktører trenger dyktige kandidater som kan bidra i design og utvikling av teknologiske løsninger. HCI-spesialister er ledende i utformingen av disse, forteller hun.

Siri opplyser om at studentene får møte spennende temaer innen teknologi og design, eksempelvis interaksjonsdesign og systemarkitektur.

Studiet har et stort fokus på å holde studentene oppdatert på den nyeste kunnskapen innen teknologi, grensesnitt og samspillet mellom bruker og teknologi, og gjør derfor studentene svært attraktive på arbeidsmarkedet.