Mann som lener seg til et vindu
Arbeidsgivere er ofte interessert i å betale for videreutdanning av sine ansatte, men du må gjøre forarbeidet ditt først. Foto: mavoimages

Arbeidsmarkedet endrer seg – og det endrer seg fort. Derfor er videreutdanning ofte et attraktivt valg for å ligge ett skritt foran. 

Kompetanseutvikling blir også stadig viktigere for arbeidsgivere. Humankapitalen er tross alt deres viktigste ressurs, og det ligger mange fordeler i å satse på utviklingen til egne ansatte. 

Så hvorfor ikke samarbeide? Her følger en oppskrift på hvordan du bør gå frem om du vil spørre arbeidsgiver om å dekke studieavgiften.

Teamleder og studieveileder Dennis Dennis Haffner holder en mobil i hånden. Han har mørkt hår, skjegg, og et smil om munnen.

Noe du lurer på? Vi hjelper deg gjerne!

Gjør grundige undersøkelser

  • Har arbeidsplassen din en kompetanseplan? 

Finn ut om arbeidsgiveren din jobber med kompetanseutvikling av sine ansatte. Dette varierer fra selskap til selskap, men stadig flere er opptatt av å videreutvikle medarbeiderne sine ved å tilby videreutdanning. Finn ut hvilke kriterier du må oppfylle for å være aktuell for dette. 

  • Hva slags kompetanse trenger arbeidsgiveren din? 

Hvor ser sjefen din for seg at bedriften er om noen år? Hva slags ressurser tror han eller hun at de vil trenge? Tenk ut hvilken studieretning som både interesserer deg og som vil komme arbeidsgiver til gode.

Da øker sjansene dine for å få dekket utdanningen, og du viser også at du er en lagspiller som planlegger å være med på reisen fremover. 

  • Ta kontakt med et karrieresenter

Usikker på hva slags kompetanse din bransje vil trenge i fremtiden? Da kan det lønne seg å snakke med et karrieresenter eller rekrutteringsrådgivere som kan peke ut en retning for deg.

Du kan også ta en prat med tillitsvalgt i bedriften da de ofte sitter på informasjon som kan være verdifull å ha med seg i forarbeidet. 

  • Har du gjort en god innsats så langt? 

Vær realistisk – en arbeidstaker som leverer over gjennomsnittet har større sjanser for å bli satset på enn en som kun gjør det mest nødvendige. For å få en arbeidsgiver til å dekke utdanning kan det være en fordel at du allerede har vært i bedriften noen år og bevist at du mestrer arbeidsoppgavene dine.

Vis arbeidsgiveren hvorfor de bør satse på nettopp deg. 

Bildelenke til landingsside for videreutdanning.

Trenger dere et kompetanseløft?

Bevis hvorfor du bør satses på

Når du har gjort forarbeidet og forhåpentligvis skaffet deg gode argumenter, er tiden er inne for å snakke med sjefen. 

  • Ta initiativ

Sjansen for at sjefen din plutselig overøser deg med studietilbud er ikke så stor. Skal du ha noe her i livet, må du jobbe for det. En diskusjon om å få dekket studieavgift kan virke utfordrende, men dette er vanlig i arbeidslivet.

Ta motet til deg, ta med gode argumenter inn i diskusjonen og vit at det er alltid lov å spørre.  

  • Få med tillitsvalgt på laget

Av og til kan det lønne seg å ha en støttespiller med på laget. Diskuter gjerne argumentene dine med tillitsvalgt først og spør om han eller hun kunne tenke seg å være med på møtet. Tillitsvalgte er ofte gode på å forhandle frem fordelaktige vilkår! 

  • Velg en studieløsning som lar deg fortsette å jobbe fulltid

Selv om du etter noen år på arbeidsplassen har krav på studiepermisjon for videreutdanning, kvier mange arbeidsgivere seg for å miste deg i den perioden du skal studere. Mest sannsynlig vil du ønske å beholde inntekten din, også.

Om du velger Høyskolen Kristianias nettstudier kan du studere akkurat når og hvor du vil, noe som lar deg fortsette å jobbe fulltid. Da har du et sterkere argument for å få dekket studieavgiften og du kan lage en avtale med sjefen om å få fri på dager hvor du skal på studieseminarer eller levere inn oppgaver. 

Videreutdanning + virksomheter content card IMG