Studierådgivere ved Høyskolen og Fagskolen kristiania hjelper studentene med alt de lurer på.
Anne-Marie Finsdahl og Eli Lund er studierådgivere i Bergen og kan svare på nesten alt du lurer på. Det de ikke vet, finner de ut av.

– Vi vet godt hvordan studentlivet kan være. Det kan til tider være overveldende og skummelt, men vi er her for å hjelpe, forteller Eli Lund. 

Eli og Anne-Marie Finsdahl er studierådgivere i Avdeling for studentoppfølging. De er her for alle studenter ved Fagskolen og Høyskolen Kristiania i Bergen.  

– Alle kan komme til oss  

Alle som studerer har ting som de lurer på,

Studierådgiverne tilbyr blant annet oppstartssamtaler, rådgiving, tilpasning, kurs og progresjonsoppfølging. 

– Det er et lavterskeltilbud og studenter kan komme hit med alle tenkelige spørsmål. Det kan være alt fra hvor timeplanen ligger, hvordan orientere seg på bygget og spørsmål om Lånekassen, forteller Anne-Marie.

Søknadsfrist 15. april

– Dersom man har diagnoser som ADHD eller dysleksi er det forskjellige ting vi kan tilby, sier Eli.

I tillegg til å være studierådgiver for Fagskolen er Eli også karriereveileder for alle studentene. Karrieresenteret er for kommende, nåværende og tidligere studenter.

Karrieresenter + quiz

Tilbyr kurs  

Veilederne forteller at studentenes bekymringer ofte kommer frem i løpet av samtaler. Spørsmål som «har jeg valgt riktig studium?», «hvilke muligheter har jeg etter endt utdanning?», «jeg har det ikke bra, hva gjør jeg?» dukker noen ganger opp.

– Samtaler kan berolige og sette ting litt i perspektiv. Dersom noe er utenfor mitt kompetanseområde anbefaler jeg studentene å undersøke studentsamskipnaden Sammen sin psykologtjeneste, sier Anne-Marie.

Gjennom Den Kristianske verktøykassen kan studenter delta på kurs, foredrag og workshops. Kurset i studieteknikk har stor suksess hvert år.

– Verktøykassen skal gjøre det litt lettere å gjennomføre utdanningen, forteller Anne-Marie.

Fanger opp studentene 

Faller noen bakpå med studiene, inviterer rådgiverne studenten inn til en prat.  

– Sammen legger vi en plan for hvordan studenten skal hente seg inn igjen. Mange er flinke til å følge planen. Det er ofte bare en liten, velmenende dytt som trengs, samstemmer rådgiverne.

Studenter som følger de har valgt feil studium kan komme inn på en samtale for å få situasjonen i perspektiv.

– Jeg valgte selv en utdanning som var feil for meg, så jeg kjenner meg godt igjen når studenter forteller at de er usikre. Gjennom samtaler kan vi hjelpe studenten med å lande på en beslutning. Jo tidligere man oppdager det, desto bedre er det, sier Eli.

Trygt fra start  

Å starte på en utdanning kan være overveldende, og flere kjenner på ubehaget det fører med seg å flytte vekk fra nettverk og familie. 

– Vi har begge vært gjennom det å flytte fra egne nettverk. Det er viktig for oss at nye studenter inkluderes allerede fra første dag i fadderuken. Da får de møte medstudenter og foreleser på skolen, tilføyer rådgiverne.

Det er viktig for oss at nye studenter inkluderes allerede fra første dag.

I løpet av fadderuken arrangeres det aktiviteter som alle kan delta på, også uten alkohol.

– Alle skal føle seg velkomne. Vi har også natteravner som passer på at ting går fint for seg på kveldstid, sier Anne-Marie.

Taushetsplikt

Man kan stikke innom Avdeling for studentoppfølging uten å bestille time på forhånd. Er det noe som tar litt tid er det greit å bestille time via mail, telefon eller hjemmesiden.  

– Vi har taushetsplikt. Studentene som kommer skal vite at det er trygt å komme til oss uansett hva det måtte gjelde, avslutter Eli.