Foto av kvinne foran flymotor.
Om du skal ut å fly med SAS i Europa i sommer, er sjansen stor for at Mari (23) har utført vedlikehold på flyet ditt. Foto: Mike Reed, Høyskolen Kristiania

Flymekanikeren med HR-ambisjoner

1000 knapper. Mari kjenner cockpiten på Boeing 737 inn og ut. Foto: Høyskolen Kristiania

Ikke dytt på det håndtaket, for da aktiverer du værradaren. Den sender ut en del stråling.

Journalisten er livredd for å komme borti en knapp eller spak. Det er tross alt ikke mye plass å boltre seg på her vi sitter. Heldigvis kjenner Mari Vesela cockpiten til en Boeing 737 inn og ut. Hun vet nøyaktig hvordan ting skal se ut før flyet forlater hangaren. Og før journalisten forlater cockpit.

– I hangaren har vi et ordtak: "Den største feilen man kan gjøre, er å ikke si ifra at man har gjort en feil", forteller Mari.

Som alle andre i SAS tar hun sikkerheten på alvor, noe som har gjort selskapet til et av de sikreste i verden. Mari er stolt av å være med på det laget. De siste to årene har hun utført vedlikehold på de fleste av selskapets 737-maskiner.

Hun gjør alt fra å skru fra hverandre motorene og bytte dekk, til å skifte batterier eller diagnostisere flyets systemer – alt utført nøyaktig slik forskriftene krever. Hun kaller mekanikerne og teknikerne i flyhangaren for en familie, en miks av gamle og unge som sammen jobber mot et felles mål. Takket være innsatsen hennes med nettstudiene fra Høyskolen Kristiania, er hun nå i rute for å skape en enda bedre hverdag for dem alle.Den viktigste ressursen

– Kom igjen, vi skal ut og etterfylle motorolje på en maskin ved gate 15.

Mari hopper bak rattet til en pickup-truck. Kort tid etter kjører vi mot pir innland, parallelt med flyene som tar av på Oslo Lufthavns rullebane 19L kun noen titalls meter unna. Hun vinker til de andre sjåførene som passerer oss – Mari er tross alt et kjent fjes på Gardermoen. De fleste har fått med seg at dette er en dame som sikter høyt.

– Jeg pleide alltid å tenke at flyene er det viktigste vi har, men om vi ikke har velfungerende mekanikere, piloter, kabinpersonell eller bakkepersonell, da går det ikke rundt, forteller hun og fortsetter:

– Derfor ble jeg stadig mer interessert i selve menneskene som utgjør bedriften.

Samholdet betyr mye for Mari, og da SAS sin fagforeningsleder spurte henne om hun ville bli med i foreningen for mekanikere og faglærte, kom svaret raskt:

– Jeg skal melde meg inn, men da må jeg få utgjøre en forskjell! 

Det tok ikke lang tid før hun ble nestleder for foreningen, og det var da lidenskapen for HR kom inn i bildet.

Jeg skal melde meg inn, men da må jeg få utgjøre en forskjell!

Videreutdanning hvor du vil, når du vil

– Gjennom vervene mine i fagforeningen innså jeg hvor viktig menneskelige ressurser er, så jeg valgte å følge magefølelsen og hive meg over HR-studier, forteller Mari.

Det var bare ett problem. Å delta på forelesninger blir fort vanskelig om man har vært oppe hele natten og mekket på fly eller har en arbeidshverdag som gjør oppmøte på forelesninger vanskelig. Fleksibiliteten nettstudier på Høyskolen Kristiania tilbyr muliggjorde drømmen.

Derfor er Mari snart ferdig med 2. semester på Bachelor i HR og personalledelse.

– Etter det første semesteret ble jeg bare enda mer motivert, og var helt sikker på at HR og personalledelse var det rette for meg. Nå er det ikke lengre bare et studie, men noe jeg brenner for, forteller hun mens vi parkerer under en 737-800 med avgang til Bergen. Så fort Mari har fylt på motorolje.

En uslåelig kombinasjon

Vel tilbake på SAS teknisk går Mari for å låne ut en lufttrykksmåler. I hangaren må alt av redskap nemlig gjøres rede for til enhver tid. Skiftenøkler og skrutrekkere ligger bak låste skap. Om noen savner en mutter etter endt arbeidstid, må alle ut og lete. Noen ganger finner man delen raskt. Andre ganger tar det mye lengre tid. Litt som når man skal velge studier.

– De fleste vet ikke hva de vil etter videregående og går rett inn i utdanning og deretter jobb, uten å vite helt hva de egentlig vil. Jeg får jobbe og studere samtidig, og får dermed bruke all kunnskapen fra skolen innen arbeidet jeg gjør i fagforeningen, forteller Mari.

For henne er kombinasjonen av jobb og teori noe som har gjort henne enda sikrere på at hun har valgt riktig.

– Den ene kvelden sitter jeg hjemme og studerer, og dagen etter går jeg på jobb og ser hvordan teorien fungerer i praksis. Nettstudier har gjort at jeg får det beste fra begge verdener. 

Er nettstudier noe du kunne tenke deg?

Ta en titt på vårt online studietilbud som du kan starte på allerede i dag!